Tételek szerkesztése (beszerzés)

Ahogy kimenő bizonylatoknál már részleteztük, számlázó és készletkezelő rendszereinkben lehetőség van mind a kimenő, mind a bejövő oldalon a bizonylatra kerülő tételek szerkesztésére. Jelen bejegyzésben a bejövő oldali tételszerkesztő ablakon található funkciókat részletezzük, melyek egyaránt vonatkoznak a bejövő számlákra és a bejövő szállítólevelekre is.

Bejövő számla rögzítése

Rendszerünkben az általunk kiállított bizonylatokon kívül a bejövő bizonylatokat is rögzíthetjük. Ezáltal teljes ügymenetünk lefedésre kerül, továbbá projektek használata esetén így mérhető az adott projekt jövedelmezősége is a leghatékonyabban. Ebben a bejegyzésben a bejövő számlák rögzítésének mikéntjét részletezzük, hiszen a fogalmi elemekről egy másik bejegyzésben már kitértünk.

Bejövő szállítólevél rögzítése

A bejövő szállítólevél az a bizonylat, mellyel az áru a vevőtől az eladóig eljut. Jelen esetben a vevő oldalt képviseljük, így a bejövő szállítólevél lesz a bejegyzés főszereplője. A fogalmi elemekről egy másik bejegyzésben térünk ki, most a bejövő szállítólevél kiállításának mikéntjét fogjuk részletezni. Számlázó és készletkezelő rendszereinkben egyébként a bejövő és kimenő oldalt egyaránt rögzíteni tudjuk, így lehetőségünk nyílik Kimenő szállítólevelet és Bejövő szállítólevelet is rögzíteni.

Szállítói rendelés kiállítása

A Symbol Ügyvitelben ahogy már megszokhattuk számos ügyvitellel kapcsolatos bizonylat kiállítására van lehetőség. Jelen bejegyzésben a szállítói rendelések kiállításáról lesz szó bővebben. A kiállítás során rendkívül felhasználóbarát felület áll rendelkezésünkre, ahol számos hasznos információt tudunk közölni szállítóinkkal a rendelés kapcsán.

Szállítói ajánlatkérő kiállítása

Ahogy azt már egy korábbi bejegyzésben részleteztük, számlázó és készletkezelő rendszerünkben lehetőség nyílik szállítói ajánlatkérő létrehozására. Ezen ajánlatkérők másolással több szállítóhoz is eljuttathatóak egy időben. Kiállításukról bővebben ezen bejegyzésben lesz szó. Az ajánlatkérő keltének megadása és az adott szállító kiválasztása után akár különböző csoportokban is felvihetjük a tételeket.

Projekt fogalma

A következő bejegyzésben a projektek fogalmát, helyét, használhatóságát részletezzük a Symbol Ügyvitelben. A projekt egy egyszeri tetszőleges tevékenység, melyhez bejövő és kimenő oldalról bizonylatok csatlakoznak. Régebben munkaszámnak is nevezték ügyviteli rendszerekben. Napjainkban számlázó és készletkezelő rendszerünk segítségével egy projekt tetszőleges bizonylathoz és üzleti folyamathoz rendelhető.

Bejövő számla fogalma

A következő bejegyzésben a bejövő számlát definiáljuk, kiállításáról és funkcióiról egy másik bejegyzésben térünk ki bővebben. A bejövő számla lényegét tekintve egyezik a kimenő számlával, csak míg ott szállítóként szerepeltünk, itt vevőként jelenünk meg. Ezáltal a bejövő számlákat nem mi állítjuk ki, hanem nekünk juttatják el partnereink postai, vagy elektronikus úton. A beszerzéseinket nyomon követendő természetesen érdemes rögzíteni ügyviteli rendszerünkbe a beérkező számlákat is, így lesz pontos a költségnyilvántartás.

Bejövő szállítólevél fogalma

A következő bejegyzésben a bejövő szállítólevél fogalmát, funkcióit részletezzük. Rögzítésének módjáról egy másik bejegyzésben térünk ki. A bejövő szállítólevél segítségével tudjuk beszerzéseinket ellenőrzötten átvenni. Ha szükségünk van egy bizonyos árutömegre, azt szállítónknak jelezzük egy megrendelés formájában. Ő pedig jó partnerhez illően leszállítja nekünk a kívánt árut, egy szállítólevél kíséretében.

Szállítói rendelés fogalma

A Symbol Ügyvitel lehetőséget nyújt szállítói rendelések kiállítására is számos egyéb bizonylat mellett. A Szállítói rendelésben partnerünk felé jelezhetjük, hogy bizonyos termékeket kívánunk beszerezni tőlük.

Szállítói ajánlatkérő fogalma

A következőkben a szállítói ajánlatkérő fogalmát, funkcióit fogjuk részletezni, kiállításáról egy másik bejegyzésben írunk bővebben. A szállítói ajánlatkérő lényegében megegyezik az árajánlattal funkcionalitását tekintve, csak épp ez a másik oldalról közelíti meg az eseményt.