Tételek szerkesztése (beszerzés)

Ahogy kimenő bizonylatoknál már részleteztük, számlázó és készletkezelő rendszereinkben lehetőség van mind a kimenő, mind a bejövő oldalon a bizonylatra kerülő tételek szerkesztésére. Jelen bejegyzésben a bejövő oldali tételszerkesztő ablakon található funkciókat részletezzük, melyek egyaránt vonatkoznak a bejövő számlákra és a bejövő szállítólevelekre is.

A termék mező segítségével kiválaszthatjuk az adott terméket, ekkor megjelenítésre kerül az előző beszerzési ár, melyet igény esetén módosíthatunk. A mennyiség mező kitöltésekor a pozitív darabszám egy átlagos bejövő tételt eredményez, a Jóváírás mező bepipálása esetén lehetőségünk van negatív előjelű mennyiség rögzítésére, mely jóváíró tételt eredményez. Ezzel tudjuk a visszárukat kezelni.

A Bruttó árak mező bepipálása esetén értelemszerűen bruttó árakkal számol a rendszer, míg a Felosztandó költség mező arra szolgál, hogy ha egy bejövő számlán szereplő költséget (pl. fuvarköltséget) más beszerzésre is rá szeretnénk terhelni – ezáltal felosztani, akkor azt itt jelezhetjük. Az itt megjelölt tételeket a Beszerzés menü Felosztandó költségek pontjában tudjuk kezelni. Ezek a funkciók a Költségfelosztás modullal rendelkezők számára érhetőek el.

Kedvezmény, illetve felár beállítására is van lehetőségünk, illetve szükség esetén az ÁFA-kulcsot is módosíthatjuk az alapértelmezett értékről. Megjegyzést is fűzhetünk a tételekhez. A jobb alsó sarokban az összesítést találjuk nettó érték, ÁFA, illetve bruttó érték vonatkozásában.

A Bizonylattételek folyamatos rögzítése mező bepipálása esetén a rögzítés végeztével leütött Enter hatására nem a bizonylatablakra kerülünk, hanem itt maradunk a tételszerkesztő ablakban és már vihetjük is fel a következő terméket. Az összes termék felvitele után az OK gomb megnyomásával kerülünk a bizonylatablakba.