Előleg számla felhasználása

Előleg számlák létrehozásáról már írtunk korábban, jelen bejegyzésben ezen előleg számlák felhasználási módjait részletezzük. Ahogy a rögzítésnél is, itt is kétféle módon tudjuk felhasználni a már rendezett előleg számlákat.

Az egyik megoldás egy normál számla kiállításával kezdődik, ahol ha olyan vevőt adunk meg, akinek a részére fel nem használt előlegszámla van rögzítve a rendszerben, a vevő megadásával a felső menüsorban megjelenik az Előleg felhasználása gomb.

A gomb megnyomására a fenti képernyőre kalauzol minket számlázó és készletkezelő rendszerünk, ahol számos lehetőség tárul elénk. A Minden forrásbizonylat teljes átvétele gomb segítségével több előlegszámlát egyidejűleg be tudunk emelni a készülő kimenő számlába. Ilyenkor a Symbol Ügyvitel megerősítést kér az átvétel előtt és részletezi, hogy hány forrásbizonylat hány tételét készülünk átvenni.

Ha több előleg számlával van dolgunk, akkor egyrészt szűrőfeltételek segítségével könnyen megtalálhatjuk azt az előleget, melyet fel szeretnénk használni, másrészt az ablak felső szekciójába a találatok között válogathatunk is. Amelyik bizonylatot kijelöljük, annak tételei jelennek meg az ablak alsó szekciójában. Itt a Mind gomb segítségével az előleget be tudjuk emelni teljes egészében, de úgy is dönthetünk, hogy csak egy részét használjuk fel. Ilyenkor a Felhasználni kívánt mezőbe kell beírnunk a kívánt összeget.

Másik megoldás, hogy az Értékesítés menüpontban az Előleg számlák listájából választjuk ki a kívánt előleget / előlegeket és az ott található lehetőségek közül választjuk az Előleg felhasználása gombot.

Bármelyik megoldást választjuk, a végén az Új számla kiállítása képernyőre jutunk, ahol negatív értékben kerül feltüntetésre a felhasznált előleg, pozitívként pedig a számlázni kívánt termék vagy szolgáltatás. A számla végösszege pedig értelemszerűen a kettő különbözete lesz.

Ezáltal előlegeink kezelése gördülékenyen fog menni, ami hozzájárul ahhoz, hogy élmény legyen az ügyvitel!