Pénztárbizonylat kiállítása

A Symbol Ügyvitel moduláris felépítéséből adódóan az alapszoftverhez illeszthető a Házipénztár és banki kiegyenlítések kezelésére alkalmas modul, melynek segítségével pénztárbizonylatok kiállítására is lehetőségünk nyílik. A pénztárbizonylat fogalmára egy másik bejegyzésben térünk ki részletesebben, itt a kiállításával kapcsolatos tudnivalókat írjuk le bővebben.

Első lépésként létre kell hoznunk a szükséges házipénztárakat, de legalább egy főpénztárat. Ezt a Beállítások menü Törzsadatok pontja alatt a Házipénztáraknál tudjuk megtenni.

Kötelezően megadandó mezők a házipénztár neve, illetve pénzneme. Ezen kívül számos további beállítási lehetőségünk van, például dolgozóhoz rendelhetjük az adott pénztárat igény esetén. Megadhatunk nyitó egyenleget is, beállíthatjuk, hogy a napi egyenleg negatív értéket is felvehessen, lehetőséget biztosíthatunk visszamenőleges rögzítésre le nem zárt napok esetén, illetve az Auto kerekítő tétel segítségével egy automatikus kerekítés korrekciós tétel jelenik meg a pénztárbizonylatokon az átutalásos számlák készpénzes kiegyenlítése esetén, amennyiben erre szükség van.

pénztárbizonylat formátumát is a legapróbb részletekig beállíthatjuk, sőt még a másodpéldánynak is adhatunk új címet igény esetén.

Lehetőségünk van házipénztárakat számlatömbökkel is összekötni, ezt a Beállítások menü Törzsadatok pontja alatt a Bizonylattömböknél tudjuk megtenni. Az adott bizonylattömbre, például a Kimenő számlára duplán kattintva a felugró ablakban megtalálhatóak a Pénztárakhoz tartozó beállítások. Itt a Házipénztár bizonylat automatikus nyomtatása mező bepipálása esetén az adott számlatömbben való bizonylatkiállításkor a számlával együtt automatikusan kinyomtatásra kerül a hozzá tartozó házipénztár bizonylat is. Az adott számla sztornózása esetén pedig automatikusan kiállításra és nyomtatásra kerül a kiadási pénztárbizonylat is.

Amikor elkészültünk a házipénztárak létrehozásával és beállításaival, felvihetjük az első bizonylatot is.

Igény esetén megadhatunk Partnert, és hozzáköthetjük egy adott számláját a pénztárbizonylathoz. Az adott bizonylatot dolgozóhoz is rendelhetjük, ha a tőle érkezik a készpénz. A jogcímek közül az általánosan használtak szerepelnek a rendszerben, de továbbiak is megadhatóak, sőt a mező öntanuló, ami azt jelenti, hogy egy új jogcím bevitele után az már a következő alkalommal kiválasztható lesz. Igény esetén megjegyzést is fűzhetünk a bizonylathoz. Előnézetben is megtekinthetjük a bizonylatot rögzítés előtt, illetve dokumentumok csatolására is van lehetőség.

Ha mindent megfelelően kitöltöttünk, a rögzítés után egyből nyomtathatjuk is a bizonylatot. A rögzített pénztárbizonylatokat lista formájában is megtekinthetjük.

Az Egyenleg  megjelenítése gomb megnyomására megjelenik az adott pénztár aznapi egyenlege, illetve, hogy ez a bizonylat mennyivel módosította azt.

A házipénztár bizonylatok naprakész vezetésével pénztárunk mindig pontos lesz, ezáltal ügyvitelünk hatékonyabbá válik.