Foglalt készlet

Számlázó és készletkezelő rendszereinkben számos lekérdezés, lista állítható össze a különböző vezetői igények alapján. Ezeket a Symbol Ügyvitelben a Kimutatás menüpont alatt találjuk meg. Jelen bejegyzésben a raktárkészlettel kapcsolatos kimutatások közül a Foglalt készlet ponttal foglalkozunk bővebben.

A Symbol Ügyvitelben számos bizonylattípust tudunk rögzíteni, többek között Vevői rendeléseket is az Árajánlat és Rendelés menüponton belül. A Vevői rendelés kiállításával kapcsolatban egy másik bejegyzésben található részletes információ. Jelen bejegyzésben azokról a rendelésekről lesz szó bővebben, ahol beállításra kerül, hogy az adott rendelés készletet foglal. Mit is jelent ez pontosan?

 

Vevői rendelés

 

A készletfoglalást a vevői rendelés rögzítésénél a tételkiválasztó ablakban tudjuk rögzíteni. Ha bepipáljuk a szóban forgó mezőt, akkor ez azt fogja eredményezni, hogy egyrészt a szabad készlet ezzel a mennyiséggel csökken, másrészt az adott készletmennyiséget nem lehet eladni vevői rendeléssel nem rendelkező vevőknek, ergo egy épp a boltba benyitó vásárló az utolsó három darabot a termékből nem vásárolhatja meg, ha arra vevői rendelés került rögzítésre. Ha több vevői rendelés is rögzítésre került az adott készletre, akkor a rögzített vevői rendelések közül mi döntjük el, hogy melyiket szolgáljuk ki, itt nincs prioritási sorrend felállítva. Ezen funkciót minden felhasználó egyénileg tudja beállítania a Beállítások menü Felhasználói beállítások pontjában az Adatrögzítés fülön  a Vevői rendelés foglal mező bepipálásával.

Felhasználói beállítások

 A Vevői rendelésekhez tételállapotok is rögzíthetőek, melyek alapján megállapítható, hogy az adott rendelés milyen státuszban van éppen. Ezeket a tétel állapotokat a Beállítások menü Törzsadatok pontjában a Vevői rendelés tétel állapotok alatt tudjuk felvinni a rendszerbe az Új gomb segítségével.

Vevői rendelés tétel állapotok

A vevői rendelés tétel állapotok felvitelekor meghatározhatjuk, hogy az adott állapot szigorú foglalást jelent-e vagy sem.

Vevői rendelés tétel állapot

Ha a Szigorú foglalás mezőt bepipáljuk, a különbség a sima foglaláshoz képest annyi, hogy itt az adott készletet a rendszer párosítja a szigorú foglaláshoz, így olyan, mintha virtuálisan “félreraknánk” az adott mennyiséget, így az semmilyen más bizonylatra, más vevőnek rögzített rendelésre nem adható ki. Ebből következik, hogy szigorú foglalást csak a készlet erejéig lehet rögzíteni (tehát a Symbol Ügyvitel nem engedi a fizikai készletet a szigorú foglalással bíró mennyiség alá menni), míg a normál készletfoglalás a rendelkezésre álló mennyiséget nem veszi figyelembe. Másik jellemzője a szigorú foglalásnak, hogy csak a teljes mennyiségre lehet alkalmazni, tehát egy öt darabos rendelés esetén nem lehet hármat szigorú foglalásba rakni, a maradék kettőt pedig sima foglalásba.

 

Az így rögzített állapotokat a vevői rendeléseknél rögzíthetjük, illetve visszamenőleg módosíthatjuk, ha az adott rendelés egy másik státuszba kerül. Ezekről a rendelésekről tudunk egy összefoglaló kimutatást megtekinteni a Foglalt készlet kimutatás segítségével.

Foglalt készlet kimutatás

Ezen kimutatás használatával mindig pontosan tudjuk, hogy a raktárkészletből melyek azok az elemek, amiket más bizonylatra nem lehet felvinni, hiszen már egy vevőnk rendelésében lefoglalta azokat, illetve azt is megnézhetjük, hogy ezek a rendelések milyen állapotban vannak adott pillanatban.