Tételek szerkesztése (értékesítés)

Az értékesítési folyamat részeként különböző bizonylatokat állítunk ki vevőink, érdeklődőink részére. Jelen bejegyzésben a számlázó és készletkezelő rendszereinkben alkalmazott tételablakokon található információkat részletezzük, főleg a kimenő számla és a vevői rendelés tekintetében.

Ezeken a tételablakokon számos hasznos információt találunk a termékkel, annak készletével kapcsolatban. Kezdjük a vevői rendeléssel!

A Termék mezőben ki tudjuk választani a bizonylaton megjeleníteni kívánt terméket. Amint ez megtörtént, a jobb oldalon található készletinformációkból tájékozódni tudunk az adott terméket illetően. A Mennyiség mezőbe értelemszerűen a megrendelni kívánt mennyiség kerül. Ha a Bruttó árak mezőbe pipát helyezünk, a feltüntetett árak bruttó módon kerülnek megjelenítésre a szokásos nettó helyett. A Készletfoglalás mező bepipálása esetén pedig az adott készlet nem adható ki más vevőnek a rendelés leadása után.

A jobb oldalon található információs mezőkben tudunk tájékozódni az adott raktár készleteit illetően, ami ebben a példában a Központi raktár. A Céges készlet az összes raktárunkban fellelhető mennyiséget mutatja, míg a Kiadható készlet az, amit jelen pillanatban igény esetén elszállíthatnánk úgy, hogy az összes érvényben lévő rendelésünk továbbra is kiszolgálható maradna. A Szabad készlet az eddig semmilyen szempontból nem foglalt készletet jelenti. Tehát a Kiadható és a Szabad készlet között a különbséget a Foglalt készlet és a Darabjegyzék foglalásra előirányzott mennyiség adja. Ugyanitt a Készlet gomb megmutatja a különböző raktárainkban felhalmozott mennyiségeket, a Besz. árak pedig ezen készletek beszerzési árairól tájékoztat. A Darabjegyzék készlet alatt tudjuk megtekinteni, hogy adott vevőhöz tartozó rendelések esetén, melyeket gyártással kívánunk kiszolgálni, milyen előirányzott gyártások vannak tervbe véve.

A Rendelések alatt a Vevő mutatja, hogy adott vevőnek van-e már a termékre élő rendelése leadva, a Foglalt készlet az összes vevő által az adott termékre leadott rendeléseket összegzi, amennyiben ezen rendelésekre a készletfoglalás beállításra került. A Darabj. fogl. azt a mennyiséget mutatja, amely nem kifejezetten a termékre vonatkozik, hanem egy olyan termékre, melyet gyártani kell, és a darabjegyzékében ez a termék is szerepel. A Beérkező készlet a már megrendelt, de még be nem vételezett mennyiséget mutatja az adott termékből. Ezen adatok alapján naprakész információkkal rendelkezünk készleteinket illetően. Sőt, a mennyiségek mellett található nagyító ikon segítségével közvetlenül megtekinthetjük a bizonylatokat, melyek alapján a mennyiségek kiszámolásra kerültek.

Az Alkalmazható áraknál alapértelmezettként a beállításoknak megfelelő ár kerül megjelenítésre, de ezt tetszőlegesen átállíthatjuk  bármelyik másik árkategóriába, sőt a Nettó egységár mezőbe szabadon be is gépelhetünk alternatív árat. A Nettó egységár melletti % ikonra kattintva információt kapunk az alkalmazható árak árréseit illetően.

A további tételadatok között a Kedv./felár mező segítségével beállíthatunk egyedi kedvezményt vagy felárat, ilyenkor a rendszer a mezőtől jobbra megjeleníti az új egységárat, melyet az OK gomb megnyomásával tudunk foganatosítani, amint az összes szükséges beállítást megtettük.

Az ÁFA kulcs mezőben a termékhez beállított alapértelmezett ÁFA kulcs jelenik meg, de egyedileg ezt is módosíthatjuk. Megadható egy konkrét Szállítási határidő is, vagy egy adott intervallum, amin belül ezt teljesíteni kell. Ha a Beállításokon belül a Törzsadatok között felviszünk Vevői rendelés tétel állapotokat, akkor ezeket itt a Rendelés állapot alatt ki tudjuk választani. Ennek hatására a rendelés állapotokra később szűrni is tudunk, így gördülékenyebb lesz rendeléseink kezelése. Megadhatunk Nettó előleget összegben és százalékban, valamint Megjegyzést is fűzhetünk a rendeléshez, ha van még olyan információ, melyet érdemes feljegyezni.

A különböző bizonylatok (Árajánlat, Vevői rendelés, Díjbekérő, Előleg számla, Számla) tételkiválasztó ablakai nagyfokú hasonlóságot mutatnak, ezzel is felhasználóbaráttá téve a Symbol Ügyvitelt. Példaként nézzük meg a Vevői rendeléshez képest a Kimenő számla tételablakát!

Itt az egyedüli különbség, illetve plusz információ a vevői rendeléshez képest, hogy a mennyiséget átmozgathatjuk egy másik raktárból az Átmozgatás funkció segítségével, illetve a Gyártás segítségével le is gyárthatjuk, ha a darabjegyzék tételei hiánytalanul fellelhetőek.