Díjbekérő fogalma

Jelen bejegyzésben a díjbekérő fogalma kerül tisztázásra, illetve hogy a számlával milyen összefüggései léteznek. A legszembetűnőbb különbség a két bizonylat között az az, hogy a díjbekérő nem von magával fizetési kötelezettséget a számlával ellentétben, hiszen egy a jövőben történő teljesítésről szól, tehát az ügyfél eldöntheti, hogy kíván-e élni az adott lehetőséggel. Ennek köszönhetően a díjbekérőn szereplő ÁFA összegét a szállítónak nem kell befizetnie, csak ha az valóban kiegyenlítésre került.

Ha úgy dönt, hogy szeretné, hogy a díjbekérőn szereplő tételek teljesítése megtörténjen, rendezi a díjbekérőt. Ennek hatására megtörténik a teljesítés, majd kiállításra kerül a számla is, mely ugyanazokat a tételeket tartalmazza, viszont az már nem igényel pénzügyi rendezést, hiszen ez már a korábbiakban a díjbekérő által megtörtént.

Díjbekérőt szoktak alkalmazni például újságok vagy magazinok előfizetésénél, ha lejár az előző előfizetés kiküldenek egy díjbekérőt, melynek segítségével az ügyfél befizetéssel, vagy be nem fizetéssel nyilatkozhat, hogy a következő évben is igényli-e az adott szolgáltatást, de természetesen más esetekben is alkalmazható.