Warning: Undefined variable $time_difference in /home/symbghu1/public_html_symboltech.hu/tudasbazis/wp-content/plugins/similarity/similarity.php on line 327

Warning: Undefined array key 0 in /home/symbghu1/public_html_symboltech.hu/tudasbazis/wp-content/plugins/similarity/similarity.php on line 339

Árkategóriák működése

A Symbol Ügyvitel lehetőséget nyújt az egyedi árazás mellett árkategóriák rögzítésére is, melyeknek segítségével ársávokat tudunk létrehozni különböző szempontok alapján. Ezek az árkategóriák szabadon létrehozhatóak, de nagy általánosságban a beszerzési ár, nagykereskedelmi ár, kiskereskedelmi ár, lista ár és VIP árkategóriák használatosak. Természetesen ezen kívül egyedi igények szerint korlátlan számú árkategóriát tudunk generálni a piaci igényeknek megfelelően.

Tehát termékeinkhez annyi féle árat tudunk rögzíteni, ahány árkategóriát létrehoztunk. Árkategóriák generálása a Beállításokon belül, a Törzsadatok között az Árkategóriák menüpont alatt lehetséges.

 

 

Az itt megjelenő ablakban láthatjuk a már létrehozott árkategóriákat, ezeket bármikor módosíthatjuk, illetve az Új gomb segítségével létre is hozhatunk más árkategóriákat is.

 

Az újonnan létrehozandó árkategóriát el kell nevezni, megadhatjuk a viszonyítási alapot és a viszonyszámot, ami azt jelenti, hogy melyik másik árkategóriához képest pozitív vagy negatív százalékos különbözetet számoljon a rendszer. Tehát az árkategóriák egymásból számolódnak, ennek pedig az árváltozásoknál van kiemelt jelentősége, hiszen egy átárazás esetén nem kell az összes árunkat módosítani, hanem elég például a beszerzési árat, és a többi árkategória automatikusan módosul a viszonyszámoknak köszönhetően.

Ha a 9-es kerekítés mező mellé pipát helyezünk, marketing szempontok alapján egy kedvezőbb összhatást nyújtó árat ad a rendszer (például 124.000.- Ft helyett 123.900.- Ft lesz az ár).

Ha beállítjuk, hogy az adott árkategória ne számolódjon automatikusan, akkor beszerzést követően mi adhatjuk meg a kívánt árkategóriához tartozó árat manuálisan.

Az alkalmazandó árkategóriák létrehozása után a Termékek listájában hozzá tudjuk rendelni bizonyos termékekhez, vagy a Ctrl+A billentyűkombináció segítségével akár az egész terméklistához is az árkategóriákat, ha az Adatmódosítás menüben az Árkategória szabályok beállítást választjuk.

Ez után ha nem számolódik automatikusan az árkategória beállításaink szerint, akkor új bejövő számla rögzítésekor ha a partnernél be van állítva a beszerzésnél új ár rögzítése funkció, automatikusan felugrik a következő ablak, ha nincs beállítva, akkor a számlán a tételek rögzítése után az Átárazás gomb megnyomására ugrik fel.

Az ablakban piros színnel jelzi a rendszer azt az árkategóriát, aminél meg kell adni manuálisan az új árat, hiszen nem számolódik automatikusan.

 Ha itt kitöltöttük a megfelelő árat, a következő számla kiállításakor már az fog megjelenni az árkiválasztó ablakban.

Ezen beállítások alkalmazásával egyszerűen és gyorsan kezelhetőek áraink, mely által értékesítésünk is zökkenőmentesebb lesz.