Vevői rendelés fogalma

A vevői rendelés általában egy árajánlat hatására történik, illetve törzsvevők esetében nem feltétlenül kell, hogy bármiféle előzménye legyen. A vevői rendelésben tételesen szerepelnek azok a termékek mennyiségekkel együtt, melyekre vevőnknek szüksége van, ennek kiszállítását kéri, és hajlandó cserébe az ellenértéket is kifizetni.

Tehát tulajdonképpen a vevői rendelés a fizetőképes kereslettel egyenlő. Leadásával az eladó tudtára adja a vevő, hogy vásárlási szándéka keletkezett az adott termékekből az adott mennyiségekre. Ezt előre való vagy utólagos pénzügyi rendezés ellenében az eladó ki is szállítja, esetleg személyes átvétel esetén saját telephelyén a vevő rendelkezésére bocsájtja.

Dátumok közül be lehet állítani a rendelés létrejöttének keltét, a fizetési határidőt, a szállítás várható kezdetét, végét, a szállítási határidőt. Megadható a nettó előleg százalékosan és értékkel, a fizetési és szállítási mód, sőt további információk, tájékoztató adatok is megjeleníthetőek a megjegyzések között.

Így egy részletes tájékoztatást kapunk arról, hogy vevőnk mit, mennyiért, mikor és hogyan kíván tőlünk megvásárolni. Ezeknek a vevői rendeléseknek a teljesülése, részteljesülése precízen nyilvántartható, listázható, a lista szűrhető különböző szempontok szerint. Ezáltal mindig látjuk, hogy mennyit kívánnak venni tőlünk, és ebből mennyi teljesült már.


Kapcsolódó bejegyzések