Adatbeviteli ablakok

A következő bejegyzésben a számlázó és készletkezelő rendszereinkben található adatbeviteli ablakok sajátosságait részletezzük. Ezek az adatbeviteli ablakok azok, melyekben a kitöltött információk mentés után rögzülnek a Symbol Ügyvitelben, és utána már listákban is megjeleníthetőek a lista ablakok segítségével, melyeknek külön bejegyzést szentelünk.

Adatbeviteli ablak például az Új termék rögzítésére szolgáló képernyő, az Új partner, illetve minden ehhez hasonló, új adat rögzítésére szolgáló ablak. Egyedi tulajdonságaik a következők:

  • Önállóak, ami azt jelenti, hogy nem kell az egyiket bezárni, hogy egy másikat megnyithassunk.
  • Váltani közöttük a CTRL+TAB billentyűkombinációval lehet.
  • Szabadon méretezhetőek, ezeket a beállításokat a rendszer felhasználónként megjegyzi és a következő megnyitáskor alkalmazza is.
  • Automatikus elrendezésű mezőkkel rendelkeznek, tehát az ablak nagyítása esetén a mezők is egyre nagyobbak, hosszabbak lesznek, hogy kitöltsék a teret.
  • Szalagos / ribbonos működés jellemző rájuk, melynek sajátossága, hogy az Alt billentyű megnyomására elhelyez további gyorsbillentyűket a hagyományos megoldásokon túl ezzel is egyszerűsítve a használatot. A megnövekedett funkcionalitás mellett vannak olyan funkciók is, melyek csak mentés után érhetőek el.
  • Ha egy ilyen ablakon bármilyen adatot felrögzítünk, a fejlécben megjelenik egy *, mely jelzi, hogy adatváltozás történt. Ez mentéskor eltűnik, illetve ha mentés nélkül zárjuk be az ablakot, egy figyelmeztető kérdést jelenít meg a rendszer.
  • A kötelezően kitöltendő mezők vastagon szedettek, ha egy ilyen kitöltetlenül marad, mentésnél / bezárásnál figyelmeztetést kapunk.

Így nem marad egy fontos mező sem kitöltetlenül, mely által könnyebb, gyorsabb és hatékonyabb lesz az adatrögzítés.


Kapcsolódó bejegyzések