Lista ablakok szűrése

A korábbiakban már írtunk arról, hogy a Symbol Ügyvitelben különböző listákat tudunk megtekinteni a rögzített adatok alapján, és hogy ezeket a listákat hogyan tudjuk testre szabni. Jelen bejegyzés fő témája a listák adatainak szűrése lesz, részletezzük, hogy milyen feltételek alapján tudunk egy adott listát kialakítani.

Vegyük példának a Termékek listáját. Ha nincsenek szűrőfeltételek beállítva, az összes felrögzített termékünket hozza a lista név szerint, vagy kód alapján. Ha ennél egy kisebb csoportot szeretnénk csak látni termékeinkből, a szűrőfeltételek segítségével tudjuk szűkíteni a megjelenített termékek körét.

Az első gomb az úgynevezett Gyorsszűrés, melyet a Alt+F billentyűkombináció segítségével is elérhetünk. Ennek segítségével adott szavakra, szórészletekre vagy akár karakterekre is tudunk szűrni a listából.

A gyorsszűrésen kívül hagyományos szűrésre is van lehetőség, melyet a Ctrl+F billentyűkombinációval is elérhetünk. Ennek segítségével különböző szűrőfeltételek alapján szűkül a lista. Az ablak, melyen a szűrőfeltételeket definiálni tudjuk rögzíthető a képen látható ikon segítségével, így ha több ízben kell ezeket változtatni nem szükséges minden egyes alkalommal megnyitni azt.

Ezek a szűrőfeltételek a listánként eltérőek a különböző rögzített információk miatt. A Termékek listájában a hagyományos szűrés segítségével szűrhetünk:

  • Termékkódra
  • Terméknévre
  • Vonalkódra
  • Termékcsoportra
  • Mennyiségi egységre
  • Elsődleges szállítóra
  • Gyártóra
  • Termék jellegére
Természetesen a vevők listájának szűrésénél eltérő szűrőfeltételek kerülnek meghatározásra, mint például a város, utca, árkategória, fizetési mód és így tovább.

Amennyiben a hagyományos szűrőfeltételek segítségével nem tudjuk kialakítani az igényeinknek megfelelő listát, a Részletes szűrés segítségével még több szempontot adhatunk meg. Ezt az ikonon túl a Ctrl+Shift+F billentyűkombináció segítségével is elérhetjük.

Ha ezeket a részletes szűrőfeltételeket rendszeresen használjuk, az egyszer megadott beállítások el is menthetőek egy saját név alatt és bármikor visszatölthetőek, ha [Nincs szűrés] sorba jobb gombbal kattintunk.

 

Amennyiben a nézetet is beállítottuk, az Oszlopok mentése mező bepipálásával ugyanilyen elhelyezkedésben fognak megjelenni az oszlopok a következő szűrésnél is. Ha minden esetben egy adott szűrés szerint kívánjuk megjeleníteni a listát, ezt a szűrést beállíthatjuk Alapértelmezettnek is az adott mező bepipálásával.

Így rendkívül könnyen, gyorsan, hatékonyan tudunk az igényeinket maximálisan kielégítő listákat létrehozni.


Kapcsolódó bejegyzések