Program frissítése vállalati környezetben

Vállalati környezetben a program telepítése másképp alakul, hiszen több felhasználóról, nagyobb adatbázisról beszélünk. Ilyenkor a Program frissítése bejegyzésben leírtakon kívül az alábbi lépéseket kell megtenni.

program frissítés előkészítő lépései

1. Verziótörténet áttekintése. A felelős vezetőnek feladata, hogy egy vállalatirányítási rendszer éles üzembe állítása előtt informálódjon arról, hogy az új verzióra szüksége van-e a cégnek. Vajon a kollégák felkészültek az új verzió használatára? Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az új verzió használata, új szerver beszerzése, tárhely bővítés, stb.

2. Adatbázis mentés készítése és annak biztonságos helyen való tárolása. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a céges adatbázisról készült biztonsági mentés önmagában minden adatot tartalmaz, de azt éppen emiatt biztonságos helyen kell tárolni. A biztonságos helyen legalább egy másik számítógépet jelent, ideális (optimális) esetben egy másik helységet (tűz esetén), illetve egy kifejezetten biztonsági célokat szolgáló helyet, például egy DVD-t a céges széfben.

3. Próba adatbázis frissítése. Az adatbázis frissítését két ok miatt célszerű egy adatbázis másolaton (éles adatbázis másolata vagy egy nem túl régi biztonsági mentés) végrehajtani. Az egyik ok, hogy a frissítésnek le kell futnia. Cégünk sok – a tesztelési körbe bevont ügyfél – adatbázisán végez teszteket, de az ördög nem alszik. A másik ok, hogy az adatbázis frissítése egy-egy kumulatív frissítés esetén 10-120 percet is igénybe vehet. A 120 perc elsőre lehet szokatlan, de a frissítést végig kell várni! A művelet közbeni leállítás adatvesztéssel is járhat. Emiatt egy megelőző frissítési teszt megmutatja, hogy mennyi időt fog igénybe venni az adatbázis frissítés.

4. Működési környezet ellenőrzése. A működési környezet ellenőrzése az egyik legfontosabb lépés. Az új programváltozat hozhat újításokat, jelenthet változásokat, az eddig megszokott működés gyökeres kifordítását is végső esetben. A plusz emberi erőforrás felhasználás (munkaidő utáni teszt vagy munkaidőben párhuzamosan végzett munka) meghozza gyümölcsét, amikor az éles átállás zökkenőmentes lesz.

5. Éles frissítés. Az éles frissítés gördülékeny lebonyolítása érdekében tettük meg a fenti lépéseket. Nincs más hátra, mint minden felhasználót kiléptetve a rendszer frissítését elvégezzük.