Raktári bevét fogalma és rögzítése

Számlázó és készletkezelő rendszereinkben raktárakat is tudunk létrehozni és feltölteni különböző árukkal. Ebben a bejegyzésben a raktári bevételről lesz szó, melyre abban az esetben lehet szükség, ha valamilyen oknál fogva nem a szokásos beszerzési folyamat eredményeképpen kerül be a raktárba egy adott termék. Erre jó példa lehet a leltár során talált áru. Ezek nem találhatóak meg semmilyen bejövő számlán vagy szállítólevélen, hiszen nem megvásárolt termékek, hanem a raktárban találták őket a leltározási folyamat során többletként. Nem származik belőlük közvetlen költség, viszont a raktárban mégis megtalálhatóak fizikailag, ezért fel kell vinni őket a készletek közé.

A raktári bevét rögzítését a Raktár menüponton belül az Új raktári bevételt választva tudjuk rögzíteni a termékeket.

 

Ahogy látható is, a Szállító nincs vastagon szedve, mivel ehhez a bizonylathoz nem feltétlenül szükséges szállító rögzítése. A Raktár, illetve a Bizonylat kelte kötelezően megadandó adatok.

 

Célterület ikon jelzi, hogy a tételeket akár a tétellistából a Drag-and-drop funkció segítségével csoportosan is átemelhetjük, vagy az Új gomb segítségével egyesével is rögzíthetjük őket. Amennyiben rendelkezünk vonalkód olvasóval, egy csippantással is felkerülhetnek a szállítólevélre a termékek. Ezen felül a Kezelés gomb segítségével a megszokott másolás-beillesztést is alkalmazhatjuk. A nyilak segítségével sorba rendezhetjük a szállítólevélen szereplő termékeket, egyedi sorrendet is kialakíthatunk belőlük. Az Átárazás  gomb segítségével átárazhatóak a tételek, ha egy következő bizonylat kiállításakor a jelenlegi beszerzési ártól eltérő árat szeretnénk használni. Amennyiben átárazás történt, azt az Új ár szükséges gomb segítségével tudjuk megtekinteni, ha a beszerzéskor új ár rögzítése funkció be van állítva az adott termékhez.

A tételkiválasztó ablak Megjegyzés mezőjét használva tudjuk a raktári bevétel okát rögzíteni, illetve új beszerzési árat megadni, amennyiben szükséges.

 

Az így felvitt termékek esetén a bevétel során a tételek rögzítésénél tételmegjegyzésként, illetve akár a bizonylatra is felvihetjük a bevétel okát.

 

Az Előnézet gomb segítségével megtekinthető a bizonylat rögzítés előtt, ahol látható,  hogy a tételmegjegyzés a tétel alatt egyből kerül megjelenítésre, a bizonylat megjegyzés pedig a bizonylat alsó szekciójában. A bizonylat rögzítésekor nyomtatható is a bizonylat igény esetén, illetve nyomtatás nélkül is természetesen eltárolódik a rendszerben és felkerül a készletek közé.

A rögzített raktári bevételeket szintén a Raktár menüpont alatt a Raktári bevételek listájában tekinthetjük meg. Ezek a bizonylatok is Címkézhetőek a többihez hasonlóan, azonos tartalmú bevételek előfordulása esetén pedig egy gombnyomással Másolhatóak a bizonylatok.

 

Ezen egyszerű lépéseket követve készletkezelésünk akkor is rendben lesz, ha nem csak beszerzés során mozgatjuk készleteinket. Így gördülékenyebb lesz ügymenetünk, pontosabbak lesznek kimutatásaink, egyszóval élmény lesz az ügyvitel!