Leltár korrekció végrehajtása

A leltár előkészítő folyamatokról egy másik bejegyzésben írtunk részletesen. Ezen folyamatoknak köszönhetően kialakult a leltárazandó termékek köre, elkészültek a leltárívek, a leltározó kollégák végrehajtották a fizikai leltárt. A fizikai leltár során fellelt mennyiségek rögzítésre kerültek a leltárívekre, és a leltár rögzítésre került. Ettől a ponttól folytatódik jelen bejegyzésünk.

A kitöltött leltárívek alapján a leltárkorrekció során létrejönnek a raktárkészletet csökkentő és növelő tételek. Ezt a Leltár menüben tudjuk kezdeményezni a Leltárak listáját megnyitva, az adott leltárt kijelölve a Leltár korrekció végrehajtása gomb segítségével.

A korrekció előtti összesítő ablakot szűrhetjük raktárra, vagy megtekinthetjük a teljes céges készletet, ha az Összes raktár mezőt bepipáljuk. Amennyiben egy adott raktárat választunk ki, inaktiválni tudjuk a többször leltárazott termékeket a Leltárív információk megjelenítése gomb segítségével.  Az eltéréseket megtekinthetjük mennyiségi szempontból, illetve beszerzési és listaárakat is megjeleníthetünk az Eltérések értéke mező bepipálásával. Az összesítő adatokat exportálhatjuk, amennyiben további vizsgálatot kívánunk folytatni a témában.

A művelet során fontos, hogy a tételek egységára megállapításra kerül a beszerzési ár alapján, azaz sem veszteség, sem nyereség nem keletkezik a leltározás során, amennyiben ezt az opciót beállítottuk a Beállítások menü Törzsadatok pontjában a Bizonylattömbök alatt. Itt a Leltár többlet és hiány bizonylattömbökben kell pipát helyezni a FIFO auto. árazás, illetve Utolsó beszer. auto. árazás mezőkhöz. Ekkor úgy történik meg a korrekció, hogy közben sem bevételünk, sem kiadásunk nem keletkezik.

A Korrekció gomb megnyomására rögzítésre, illetve kinyomtatásra kerülnek a korrekciós bizonylatok a többletek, illetve hiányok ellentételezésére.

Nyomtatáskor még egyszer rákérdez a rendszer, hogy biztos létre kívánjuk-e hozni a bizonylatokat, melyeknek teljesítési dátuma a leltár fordulónapja lesz. Az Igen gomb megnyomására létrejönnek a bizonylatok.

Ezzel raktárkészletünk a valóságnak mindenben megfelelő és naprakész lesz!