Tag Archive for: xp

A Windows XP nem támogatott

2014. április 8-án megszűnt a Windows XP támogatása és frissítési lehetősége. Cégünk, a Symbol Tech Zrt. két ok miatt is javasolja operációs rendszerének frissítését. Emellett pedig tájékoztatjuk Önöket a Windows XP számítógépekhez nyújtott ügyfélszolgálati támogatásról.

Korábban már egy bejegyzésben írtuk, hogy mennyire fontos az operációs rendszer frissen (valódian!) tartása: Csak eredeti. Most egy következő szintre lépett a kérdéskör.

Három hete megszűnt a Windows XP támogatása, amely azt jelenti, hogy a Microsoft – mint gyártó cég – nem ad ki több frissítést a rendszerhez. A potenciális sebezhetőségek javításra kerülnek más Windows verziókban, de az XP-hez nem lesznek letölthetőek. Ez biztonság technikai oldalról azt jelenti, hogy az eddigi böngészőkben (Internet Explorer) vagy egyéb modulokban fellelt hibák foltozás nélkül maradnak. Nem csak hogy foltozás nélkül maradnak, de várhatóan a sebezhetőségeket kihasználó, azzal visszaélő társaságok különös figyelmet fordítanak arra, hogy a Windows XP-ket támadás alá vegyék. Ezzel nem is lesz sok gondoljuk, hiszen a hibajavító foltokat visszafejtve a hiba egyértelműen azonosítható. Még akkor is, ha az ezzel visszaélő csapat a hibát nem is ismerte. És egyértelmű, hogy a Windows XP-k már nem védettek, könnyen támadhatóak. A biztonsági kérdések minden cégnél a helyi rendszergazda hatáskörébe tartoznak, ebben cégünk csak tanácsot tud adni.

Van egy másik kérdéskör, amely konkrétan érint minket. A Windows XP-khez eddig is pár havonta jelent meg olyan .NET framework (keretrendszer) javítás, módosítás, kiegészítés, amely erős függésben volt a Symbol Ügyvitel rendszer magjával. A jövőben megpróbáljuk elkerülni a függőséget ezekkel a módosításokkal, de nem biztos, hogy ezt minden esetben meg tudjuk tenni. Ha a .NET framework biztonsági, jogosultsági rétegében történik módosítás, akkor azt követnünk kell, nem tudjuk a frissítés hiányát elnézni.

Javasoljuk ügyfeleinknek, hogy frissítsék rendszerüket Windows 7 vagy Windows 8/8.1 operációs rendszerre!