Bejegyzés

A Windows XP nem támogatott

2014. április 8-án megszűnt a Windows XP támogatása és frissítési lehetősége. Cégünk, a Symbol Tech Zrt. két ok miatt is javasolja operációs rendszerének frissítését. Emellett pedig tájékoztatjuk Önöket a Windows XP számítógépekhez nyújtott ügyfélszolgálati támogatásról.

Korábban már egy bejegyzésben írtuk, hogy mennyire fontos az operációs rendszer frissen (valódian!) tartása: Csak eredeti. Most egy következő szintre lépett a kérdéskör.

Három hete megszűnt a Windows XP támogatása, amely azt jelenti, hogy a Microsoft – mint gyártó cég – nem ad ki több frissítést a rendszerhez. A potenciális sebezhetőségek javításra kerülnek más Windows verziókban, de az XP-hez nem lesznek letölthetőek. Ez biztonság technikai oldalról azt jelenti, hogy az eddigi böngészőkben (Internet Explorer) vagy egyéb modulokban fellelt hibák foltozás nélkül maradnak. Nem csak hogy foltozás nélkül maradnak, de várhatóan a sebezhetőségeket kihasználó, azzal visszaélő társaságok különös figyelmet fordítanak arra, hogy a Windows XP-ket támadás alá vegyék. Ezzel nem is lesz sok gondoljuk, hiszen a hibajavító foltokat visszafejtve a hiba egyértelműen azonosítható. Még akkor is, ha az ezzel visszaélő csapat a hibát nem is ismerte. És egyértelmű, hogy a Windows XP-k már nem védettek, könnyen támadhatóak. A biztonsági kérdések minden cégnél a helyi rendszergazda hatáskörébe tartoznak, ebben cégünk csak tanácsot tud adni.

Van egy másik kérdéskör, amely konkrétan érint minket. A Windows XP-khez eddig is pár havonta jelent meg olyan .NET framework (keretrendszer) javítás, módosítás, kiegészítés, amely erős függésben volt a Symbol Ügyvitel rendszer magjával. A jövőben megpróbáljuk elkerülni a függőséget ezekkel a módosításokkal, de nem biztos, hogy ezt minden esetben meg tudjuk tenni. Ha a .NET framework biztonsági, jogosultsági rétegében történik módosítás, akkor azt követnünk kell, nem tudjuk a frissítés hiányát elnézni.

Javasoljuk ügyfeleinknek, hogy frissítsék rendszerüket Windows 7 vagy Windows 8/8.1 operációs rendszerre!

 

Már csak az eredeti Windows XP-ket támogatjuk

A múlt

Cégünk, a Symbol Tech Zrt. a 2009-ben megjelent ügyviteli rendszerünk tervezésekor szem előtt tartotta a könnyű telepíthetőséget. A kis- és középvállalati szektorban az akkoriban nagyon elterjedt Windows XP operációs rendszereken való működés elengedhetetlen volt. Cégünk emiatt a Microsoft .NET Framework v2.0-s változatával szerelte fel szoftvereinket. Ez gyors telepíthetőséget tett lehetővé, kiegészítő komponensként egy kb. 25MB-os csomagot kellett csak letölteni.

Cégünk (akkor még Kft-ként) új technikákkal próbálkozott. Elsőként kezdtünk el értékesíteni Magyarországon szalagos ügyviteli rendszereket. Mindezt abban az időben, amikor sokan még csak ismerkedtek a Microsoft Office 2007-es változatával és az ott megjelent szalagokkal (ribbon). Szintén az elsők között voltunk, akik a hagyományos (általában Delphi vagy Visual FoxPro) programozási nyelvek helyett a Microsoft .NET-et és a C# nyelvet választottuk.

NetLogo

A jelen

A világ előre menetele és cégünkben ezzel együtt járó technológiaváltás egy ennél modernebb „motort” követelt meg. A .NET 4.0-s változatával fog megjelenni ügyviteli szoftverünk következő, v2.0-s verziója. „Bizonyos áldozatokat meg kellett hoznunk, így ettől a verziótól kezdődően csak a Windows XP SP3 illetve Windows Server 2003 SP2 vagy ennél újabb operációs rendszereket támogatjuk.” – mondta Balázs Csaba, software architect, aki egyben a cég vezérigazgatója.

Hiszünk abban és statisztikáink is azt mutatják, hogy az elmúlt négy év alatt a cégek jelentős része már lecserélte elavult Windows XP-s rendszereit. Ezen rendszerek valós terméktámogatása rég megszűnt a Microsoft-nál, a bővített támogatás pedig 2014. április 8-án ér véget. A Windows XP-s rendszerek helyét már a mikro- és kisvállalati szektorban is átvették az előretelepített Windows Vista és Windows 7 rendszerek. Ennek következtében cégünk nem támogatja azokat a Windows XP rendszereket, amelyekre – általában nem eredeti, kalózmásolatok miatt – az SP3 frissítőkészlet nem telepíthető.

A .NET köztes verzióit (3.0 és 3.5) cégünk szándékosan hagyta ki. A telepítőkészletek mérete olyan nagy volt, hogy a telepítést Internetes közzététellel nem is lehetett volna kivitelezni, sőt rendszergazdai ismeretek is szükségeltettek volna a frissítéshez.” – mondta el Várady Balázs ügyviteli tanácsadó, telepítésekért felelős szakember.

Felhős (SymbolCloud) kiszolgáló alkalmazásaink nagy része már év elején megkapta a .NET 4-es frissítést. A rajtuk futó Windows 2008 és újabban Windows 2012-es szerverekhez és a rajtuk futó szolgáltatásokhoz már ez illeszkedik a legjobban, kollégáink által ez menedzselhető a legkönnyebben.

A .NET 4 használatával a nagyobb teljesítményen és megbízhatóságon túl egy további előny is jól látható. Megoldódik a 32 és 64 bites rendszerek közti eltérés, egy telepítőkészlet lesz alkalmas mindkét verzió futtatására. Számos, jelenleg kapható operációs rendszer (előretelepített Windows7 és Windows 8 rendszerek) már alapértelmezetten támogatja a .NET 4-et, így szoftvereink telepítése is könnyebb lesz.

A távoli jövő

Lépést tartva a technika fejlődésével cégünk pár éven belül biztosan áttér a .NET 5.0-ra, amely már biztosan csak a Windows Server 2008/2012 illetve a Windows 7/8 változatokat fogja támogatni. Erre már most hírleveleinkben felhívjuk ügyfeleink figyelmét.

 

2013 nyarától .NET 4.0

Régóta tervezzük, most nyárra ütemezzük. Haladva a korral a Microsoft új(abb) keretrendszerét fogjuk használni. Nézzük, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez!

Az utolsó stabil a 4.0

A Microsoft legfrissebb keretrendszere is már 3 éves, neve .Net framework 4.0 SP1. Lassan érdemes lesz használni. Mindenki, aki a kor követelményeinek megfelelő rendszert épít, a legfrissebbel kell, hogy dolgozzon. Kellően kiforrott, számos előnyt és hibajavítást tartalmaz.

Sőt, más rendszerekkel való integráció elképzelhetetlen nélküle. SharePoint-hoz és Office 2010-hez lehet csatlakozni máshogy is, csak így könnyebb és hibatűrőbb. Windows 8 fejlesztéshez elképzelhetetlen, hogy mással dolgozzunk. Ha Ön ma számítógépet vesz, alapértelmezetten W8-at kap vele.

microsoft_logo_56x56

Ami változni fog

A 4.0 telepítőt az eddigiekhez hasonlóan, magyar nyelven mi is terjeszteni fogjuk. Viszont a telepítőnek nem lesz része. Függően attól, hogy 32 vagy 64 bites az operációs rendszer, a megfelelő letöltését és telepítését fogja a telepítőkészletünk megoldani. Bár ez inkább rendszergazdai feladat lenne.

Az operációs rendszerek alapértelmezetten támogatják, illetve opcionálisan tartalmazzák is a futtatókörnyezetet. A Windows frissítések gondoskodnak a legújabb változatról. Végre nem a mi feladatunk lesz ezt karbantartani (egy olyan számítógépen, amelyet soha nem láttunk).

WindowsXP SP2 előtti operációs rendszereken a 4.0-s keretrendszer nem tud települni. Ugyanígy nem szabványos helyről beszerzett (gyk: warez) rendszerek sem alkalmasak a telepítésre. Sajnos egy olyan operációs rendszerre, amelynek a támogatása 2009-ben megszűnt, nem tudunk mi sem további támogatást nyújtani. Elnézést kérünk az innovációinkkal!

A nagy lépéssel egy időben Firebird 2.5 (ha addig kijön, akkor 3.0) fog települni alapértelmezetten. A Firebird 2.1 továbbra is használható marad, de pár funkció nem lesz elérhető. Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy mindkét variáns továbbra is ingyenes!

Ügyvitel és számlázás 64 bites operációs rendszeren

Ma már nehéz nem 64bites processzort vásárolni, mégis elvétve találkoztunk csak 64bites operációs rendszerrel Magyarországon. És ők sem az ügyvitel vagy a számlázás miatt választották ezt a technológiát. Mi mégis fontosnak tartottuk, hogy az x64-es operációs rendszereken is működjön a termékünk.

Jópár hónapja, aki számítógépet vásárol és a neves gyártók termékét választja vagy egyszerűen saját maga rakja össze a számítógépét, nehezen tud olyan processzort választani, amely ne lenne 64bites üzemmódra képes. A 32bit és 64bit közti átállás még jónéhány évig el fog tartani, jelenleg az a trend bizonyult tartósnak, mely szerint a processzorok belső felépítése 64bites, de a rajtuk futó operációs rendszer 32bites.

Miért így használjuk?

A számítógépek gyártói, akik OEM operációs rendszerrel telepítve értékesítik termékeiket, nem véletlenül választották ezt a kombinációt. A 64bit kihasználásához legalább 4GB ram vagy több szükséges és a teljes funkcionalitást csak olyan szerverekben lehet kihasználni, ahol 1-nél (sőt 8-nál is) több processzor végzi a dolgát. Ez egyelőre nem jellemző az asztali munkaállomásokra vagy notebookokra.

A Microsoft a Windows XP 64bites változatát nem is jelentette meg magyarul, ezzel is jelezve, hogy úgysem érdemes az operációs rendszereket egyelőre ennyire átalakítani. A szoftverek sincsenek még felkészítve rá (Office, Photoshop, Nero, stb.) Használjon mindenki 32bites XP-t, Vista-t a számítógépén, legyen az akárhány bites processzorral felszerelve.

A régi ügyviteli és számlázó rendszeremmel mi lesz?

A korábbi fejlesztőeszközökkel készült termékek (Delphi, FoxPro) hallgatólagosan működnek a Windows XP 64bites változatán is, hála a processzorok azon kiegészítésének, amely a 32 bites programok működését támogatja. Ezek az alkalmazások egy 32 bites számítógépet látnak, maximum 2GB rammal. Ezen kívül számos probléma adódik abból, hogy a szükséges szoftverkomponensek (Jet driver, ActiveX könyvtárak) nem állnak rendelkezésre 64bites verzióban.

Mi a helyzet a Symbol Ügyvitellel?

A Symbol Ügyvitel már a tervezésekor arra készült, hogy futtatható legyen 64bites operációs rendszeren is, sőt a program futtatható állományai ilyen esetben 64bites működésre optimalizáltak. Minden összetevőjének (adatbázis szerver, kliens könyvtárak) létezik 64bites változata. A telepítő a környezetnek megfelelő komponenseket telepíti és ha kell, kihasználhatja a 4GB-nál több memóriát is.

cdsmall

Hogy a telepítőkészlet méretét minimalizáljuk, a ritkán használt, 64bites összetevők telepítéskor az internetről töltődnek le.

A 64bites processzorokról olvasható egy részletes leírás itt: https://en.wikipedia.org/wiki/X86-64

További 64bites információk magyarul: https://www.start64.hu