Bejegyzés

2013 nyarától .NET 4.0

Régóta tervezzük, most nyárra ütemezzük. Haladva a korral a Microsoft új(abb) keretrendszerét fogjuk használni. Nézzük, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár ez!

Az utolsó stabil a 4.0

A Microsoft legfrissebb keretrendszere is már 3 éves, neve .Net framework 4.0 SP1. Lassan érdemes lesz használni. Mindenki, aki a kor követelményeinek megfelelő rendszert épít, a legfrissebbel kell, hogy dolgozzon. Kellően kiforrott, számos előnyt és hibajavítást tartalmaz.

Sőt, más rendszerekkel való integráció elképzelhetetlen nélküle. SharePoint-hoz és Office 2010-hez lehet csatlakozni máshogy is, csak így könnyebb és hibatűrőbb. Windows 8 fejlesztéshez elképzelhetetlen, hogy mással dolgozzunk. Ha Ön ma számítógépet vesz, alapértelmezetten W8-at kap vele.

microsoft_logo_56x56

Ami változni fog

A 4.0 telepítőt az eddigiekhez hasonlóan, magyar nyelven mi is terjeszteni fogjuk. Viszont a telepítőnek nem lesz része. Függően attól, hogy 32 vagy 64 bites az operációs rendszer, a megfelelő letöltését és telepítését fogja a telepítőkészletünk megoldani. Bár ez inkább rendszergazdai feladat lenne.

Az operációs rendszerek alapértelmezetten támogatják, illetve opcionálisan tartalmazzák is a futtatókörnyezetet. A Windows frissítések gondoskodnak a legújabb változatról. Végre nem a mi feladatunk lesz ezt karbantartani (egy olyan számítógépen, amelyet soha nem láttunk).

WindowsXP SP2 előtti operációs rendszereken a 4.0-s keretrendszer nem tud települni. Ugyanígy nem szabványos helyről beszerzett (gyk: warez) rendszerek sem alkalmasak a telepítésre. Sajnos egy olyan operációs rendszerre, amelynek a támogatása 2009-ben megszűnt, nem tudunk mi sem további támogatást nyújtani. Elnézést kérünk az innovációinkkal!

A nagy lépéssel egy időben Firebird 2.5 (ha addig kijön, akkor 3.0) fog települni alapértelmezetten. A Firebird 2.1 továbbra is használható marad, de pár funkció nem lesz elérhető. Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy mindkét variáns továbbra is ingyenes!

Windows 8 bumm (nem)sokára

A Microsoft már hónapokkal ezelőtt elkezdte csepegtetni a Windows 8 újdonságait, mára már tisztán látjuk, hogy mi és hogyan fog megvalósulni. Emiatt itt volt az ideje egy átfogó Windows 8 tesztnek.

Szokásos teszt számítógépeinken, amelyek több paraméter szerint szándékosan le vannak lassítva (hálózat, vírusírtó, HDD átviteli sebesség) egy Windows 8 Enterprise fejlesztői teszt változatot futtattunk és megnéztük, hogy viselkedik a Symbol Ügyvitel Windows 8 környezetben.

.NET telepítése

A .NET telepítése kicsit átalakult, az operációs rendszer automatikusan észreveszi (végre!) ha a program futtatásához .NET keretrendszer szükséges, ezzel a jövőbeni telepítőkészleteink 20MB-tal tudnak kisebbek lenni, illetve az x64-es .NET 2.0-t nem kell a Symbol Tech szervereiről letölteniük.

Nem is tudnánk telepíteni a .NET 2.0-t! A Windows 8 operációs rendszer nem engedi telepíteni a hagyományos készletet, helyette a saját (Microsoft?) tárhelyéről tölti le a 3.5-öt, amely tartalmazza a 2.0-t is. Egyébként is régóta tervünk, hogy ne kelljen nekünk telepíteni a .NET-et…

 

Felhasználói felület, ergomómia

Eddig is Microsoft technológiát használtunk (értsd: nem Delphi és Clipper), emiatt a szoftvereink a Windows különböző változatain megfelelően jelentek meg. Ez Windows 8 alatt sincs másképp. Félig áttetsző ablakaink igazodva a Windows 8 stílusához, a kiválasztott (Windows 8 alatt felhasználó név mellé felhasználói színt is kell választani) színnel jelennek meg. A szalagok (ribbon) is probléma mentesen működnek.

 

És a fürdőszobában, a csempén?

A Windows 8 újítása, a csempés felhasználói felület ikonjai között megjelenik a Symbol Tech mindkét ikonja (program parancsikon és az eltávolító ikon), azokat a kezdőképernyőre lehet mozgatni/másolni. A program indítása pedig automatikusan átváltja az operációs rendszert a hagyományos Desktop környezetbe. És ott futtatja azt.Windows 8 integráció?

Hiszem, hogy a Windows 8 csempe felülete 2014-ig nem fog vírus szerűen elterjedni hazánkban, már csak azon rendszergazdai félelem miatt is, hogy az összes felhasználót újra ECDL tanfolyamra kell küldeni. Ezen hitre alapozva a csempe megjelenésre cégünk idén még nem koncentrál. Jövő évi terveink között szerepel csak, hogy a csempe felületen alap információkat meg tudjunk jeleníteni.