Tag Archive for: visual studio

SyX=Symbol eXtension. Már csak pár nap…

A jövő hét folyamán jelenik meg programunk új verziója. Ezzel nem is mondunk újdonságot. Partnereink megszokhatták, hogy minden két hétben előrukkolunk valamivel. Ha kérik, ha nem. Mert van még a tarsolyunkban.

Amivel a jövő héten megjelenünk, azt nem kérték. Mert ezidáig még senki nem csinált ilyet. Talán nem is gondolták volna az ügyfelek, hogy lehet ilyet is. Mottó: “Egyedi fejlesztés, ingyen.

Mi a helyzet az egyedi igényekkel?

Általában a felhasználók kérik, cégük működéséhez akarván igazítani a dobozos ügyvitel megoldást. Ez így helyén is van, ők a megrendelők.

Mi a baj az egyedi igényekkel?

Ez már fogósabb kérdés. A problémát az okozhatja, ha szót fogadunk és a fejlesztőcsapat beleépíti a kívánt funkciót a programba. Az ügyfél boldog, majd megkapja a számlát. Akkor már csak félig örül. (Valljuk be, minden egyedi fejlesztés pénzbe kerül. A nyomott árú piacon sajnos a termék árának többszöröse is lehet egy-egy új lista vagy export fájl.) De a funkciót megkapta, cége működése rendben van. A fejlesztőcsapat viszont évek múltán is kell, hogy emlékezzen valamilyen egyedi igényre, amely a programban valahol drótozottan jelen van. Nem kell messze mennünk (és sok karaktert sem beütni a böngésző címsorába), hogy példát hozzunk erre.

Képzeletbeli nagy cég, sok egyedi fejlesztés. Évek múltán is ott virít a “IF dubaj_mukodes” feltétel a programban, mert valamikor az őskorban eladtak egy programpéldányt a sejkeknek. A tizedik egyedi fejlesztésnél már egy külön ember kell arra, hogy fejben tartsa, mit kinek és miért építettünk bele. Szomorú tesztelők.

Mi még a baj a felhasználói kérésekkel?

Az, ha nem tudjuk megvalósítani. Technológiailag képzettek lehetnének a szakemberek, de Zsiguli típusú személygépjárművel már csak a Bamakó rally-n indulhatunk. Ne legyenek Forma-1-es terveink és ígéreteink.

Amit mi ígérünk…

Mi nem ígérünk semmit, lehetőséget biztosítunk. Hogy mire? Ez ki fog derülni a jövő héten…

Türelmüket megköszönve, a Symbol Tech Kft. csapata.

Visual Studio 2010 – lassú víz partot mos(t)

Egyre több információ jelenik meg a Visual Studio 2010-es kiadásáról. A megjelenést biztosan meg fogja előzni egy nagyobb médiakampány, de egyelőre csak blog-okon találhatóak bejegyzések és szépen lassan adagolják az információkat.

Ez jó így, mert a célközönség intelligens, szakmaiságára büszke fejlesztőcég vagy freelancer fejlesztő. Nekik nem lehet eladni egy terméket a szépen PhotoShop-olt (vagy Paint.NET?) főképernyővel.

vs2010

Pár fontos dolgot fedeztünk fel benne, áttekintve a bemutató videókkal megfűszerezetett starting kit-eket

F#. Azaz effshárp! Ismét nekifutnak, hogy nagy plénummal is megismertessék ezt a programnyelvet. Sem a lehetőségeket, sem az újdonságokat nem fogja értékelni az, aki csak WinForms vagy “adatbázisos” alkalmazásokat fejleszt. Ehhez bizony progmat és/vagy BME végzettség kell.

WorkFlow. Kezdi kinőni gyermekbetegségeit a folyamatkezelésre szakosodott keretrendszer. Ennek épp itt volt az ideje, hiszen a 4.0-s verziónál járnak.

Pararrel extension. Ehhez csak annyit kell mondanom, hogy Task<T>. Ebből mindenki tudni fogja mire gondolok. Az eddiginél is típusosabb párhuzamosság kezelést valósítottak meg. Ez valószínüleg nem egy nagy innovávió, sokkal inkább hibabiztosabb hibatűrőbb programokat eredményezhet. De csak ezért .NET 4.0-ra váltani nem érdemes.

vs2010splash

… és a szokásos újdonságok: velocity, multi-touch gestures, surface, stb…

További információk az alábbi linkeken:

https://www.hanselman.com/blog/VisualStudio2010Beta2.aspx

https://blogs.msdn.com/somasegar/archive/2009/10/19/announcing-visual-studio-2010-and-net-fx-4-beta-2.aspx

https://geekswithblogs.net/jolson/archive/2009/10/20/visual-studio-2010-beta-2-training-kit-published.aspx

PowerCommands – azaz ne hiányozzon semmi a VS2008-ból

Visual Studio 2008 remek eszköz. Számunkra egy dolog hiányzik belőle, mégpedig az, hogy a szépen, névterekben elhelyezett osztályok, ablakok, usercontrol-ok ugyanilyen szép mélységű könyvtárfát hoznak létre, amit ha egyszer kinyitottunk, sok kattintással tudjuk összecsukni.

Ettől még jól használható, pláne, ha már a VS2005-höz is létezett VB-ben írt makró, ami becsukja a fát. Ennek volt kezdetleges változata, amely csak 1-1 szintet csukott be. És volt, ami már rekurzívan is működött. A tegnapi napig…

 

collapseproject

Egy VS2008 biztonsági frissítés feltelepítése óta nem működik. Lenne erőforrásunk debugolni, de csak-csak van más megoldás is, mondjuk egy ingyenes Microsoft tool!

A szoftverfejlesztő cégek mindegyike pénzért adja a termékeit. Bizonyos “kultúrákban” a termék ingyenes, a támogatás, ami által a tényleges előnyt szerzed, viszont fizetős, lásd Apache, Linux, MySql. Ebből kiindulva nem is keresgéltünk nagy tudású, de mégis ingyenes, “5 éve fejlesztjük, nagyon jó” termékek irányába, hiszen semmi nincs ingyen.

És találtunk egy tool-t, amely megfelel a céljainknak, hivatalos Microsoft termék, ingyenes, gyakorlatilag egy extension, amelyet minden bizonnyal a Microsoft is használ saját berkein belül. Talán a létrejötte is annak köszönhető, hogy valamelyik fejlesztő majdnem fellázadt a saját eszközük ellen.

Letölthető erről az oldalról.

PowerCommands for Visual Studio 2008