Tag Archive for: vírus

Amikor a szoftver gyártója írja és terjeszti a vírust – Win32/Induc

Egy érdekes koncepció jelent meg a vírusok egyébként is kacifántos világában. Amikor a szoftver gyártója írja, fordítja és terjeszti a vírust. Terjedési módja nem hagyományos, de be kell látni, hogy működik. A vírusok világában egyensúlyi állapot nincs. A fertőzött egyedek száma vagy nő vagy csökken. Ebben az esetben nőtt, de a terjedés módja annyira profán, hogy májusi megjelenése óta csak a héten derült rá fény.

Hogy is működik?

A Delphi, mint fordítóprogram tartalmazza a fordításkor felhasznált bináris részek (ami miatt egy üres Delphi alkalmazás kb. 320kB) forráskódját is. (Ezt gyakran a programozók ki is szokták használni, például amikor az Igen/Nem kérdést feltevő ablakon nem a YES/NO feliratokat akarják látni). A vírus ezen forrásfájlok közül a SysConst.pas fájlt átírja, kibővíti, majd rögtön le is fordítja a gépen lévő Delphi-vel és .DCU állományt állít elő belőle. Bármilyen lefordított EXE, akár egy piaci termék, akár egy cég belső használatára szánt terméke tartalmazza a vírust és annak terjedéséhez minden rendelkezésre áll. Ha van a gépen Delphi.

Delphi6
Vesézzük ki egy kicsit, hogy is tud ténylegesen terjedni?

Valamelyik Delphi-vel foglalkozó szoftverfejlesztő cég (Magyarországon sok ilyen van) feltelepíti a konkurrens cég termékét, amely vírusos. Ezek után az ő termékei is vírusosak lesznek. Ilyen pofon egyszerű?

Mikor nem tud terjedni a vírus?

A fenti példa azonban túl speciális. Cégen belül általában a vírus terjedése meg kell, hogy álljon a fejlesztői gépeken, sőt azok között sem tud könnyen terjedni. Általában a fejlesztett programokat forrásfájlokból fordítja le egy fejlesztő. Így az EXE-k nem cserélődnek fejlesztők között. A cég többi munkatársa, akik EXE-ket kap (telepítő készlet, tesztelés, értékesítés, terméktámogatás) pedig általában nem birtokol Delphi-t a gépén.

Ahogy mi gondoljuk…

A korábban írtak szerint a terjedés egyik módja a kis szoftverfejelsztő cégek, akik egymás konkurrens termékeit a fejlesztőkkel próbáltatják ki, táptalajd adva a vírusnak. A másik terjedési mód, ha a Delphi-t gyártó cég teszi közzé a fejlesztőeszköz egy vírusos példányát. A legvalószínübb azonban, hogy valamilyen “Harmadik gyártó (3rd party)” eszközének telepítése során kerül rá a fejlesztői gépre a vírusos tool. De a terjedésnek itt is meg kellene szakadnia. Mégsem így történik.

veszelyesvirus
Néhány technikai adat, félelemkeltés helyett

Szükséges Delphi verziók: D4, D5, D6 vagy D7. BDS vagy Delphi for .NET nem alkalmas erre.

Csak koncepció: A vírus kárt nem okoz, a terjedés módszerének igazolására készült.

Magyarországon csak egy: Hazákban állítólag csak egy helyen jelent meg, és mivel terjedése lassú, nem várható nagy fertőzés.

Víruskeresők már ismerik: Pár napja a víruskeresők már felismerik a kártékony kódot. Mindezt abban a pillanatban, amikor a fejlesztő az EXE-t előállítja. Pontosabban amikor nem állítja elő, mert a víruskereső karanténba zárja azt.

Microsoft .NET: A .NET-re a vírus veszélytelen, a közös kódrészletek mind az operációs rendszer részei (illetve a futtatókörnyezet részei), ilyen jellegű kódelhelyezésre nincs lehetőség.

Cégünk termékei a fenti jellemzők miatt nem tartalmazhatják a vírust