Tag Archive for: tűz

Ötödik elem: Az adat, mint alapanyag

Az informatika világa megteremtette az ötödik elemet, amely az adat. Úgy vélem, hogy a föld, levegő, tűz és víz mellett az adat is elengedhetetlen “anyag” a világban. De ne felejtsük el, hogy ez csak egy alapanyag! Ebből valami más készül…

 

Adat a világ

A megnövekedett számítógépes kapacitás (önmagában maguk a számítógépek nagy száma) következtében mérhetetlen mennyiségű adatot állítunk elő világszinten. Minden emberre, minden pénzügyi műveletre és minden ügyviteli tevékenységre vonatkoztatva napi 10.000 új adat áll elő. És minden adat előállítása során további adatok keletkeznek. Kattintunk a böngészőben, ez egy adat. Nem kattintunk, mert nem érdekel minket egy link, ami fölött állunk az egérrel. A nem kattintás is egy adat!

Ez csak egy alapanyag

Ahogy a bauxitból, a timföldön (mellékterméke a vörösiszap) keresztül alumíniumot (Al) állítunk elő, úgy használjuk fel az adatot valami más előállítására. Az adatból információ lesz. Definíció szerint az adat csak sok szám egymásutánja. Az információ pedig egy olyan már letisztított tényadat, amely jelentéssel bír.

Az információvá alakításhoz szükséges idő 60%-át az elérhető adatvagyon feltérképezése, releváns és megfelelő minőségű adatok kiválasztása, tisztítása és megismerése, illetve megfelelő szerkezetre transzformálása viszi el. A maradék idő a tényleges munka, amely során felépítjük az információ gyárat. És még csak a gépsorok vannak készen…

Amikor a gyár működni kezd

A gyár felállítása is már egy komplett folyamat. A gyártás azonban most indul csak el! A forrásadatok felhasználásával információt állítunk elő. Mindezt, mivel az adatok folyamatosan bővülnek és érkeznek, folyamatosan tesszük. Az információ segítségével pedig napi rendszerességgel vezetői, csoportvezetői, tervezői szinten olyan döntéseket tudunk hozni, amelyek az információ nélkül csak véletlenszerű döntések lennének.

Mit kezd ezzel a Symbol Tech?

Régi, növekedésnek indult ügyfeleink és új, valóban vállalati ügyfeleink egyaránt igénylik az információt. A megfelelő mennyiségű adat rendelkezésre is áll. Elegendő mennyiségnek minősíthető a középvállalati szektorban mondjuk évi 800.000 bizonylat tétel/készletmozgás illetve 8-10 telephely.

Adatbázisunk folyamatosan fejlődött az elmúlt években. Sok apró lépés következtében a számla kiállításától eljutottunk odáig, hogy csak a kimenő és bejövő számlák és szállítólevelek 17 (!!!) féle dimenzió szerint hordoznak információt és valódi adatbányászati alapanyagot képviselnek. Erre építve fog megjelenni Enterprise rendszereinkben az adatbányász eszköz, amely a sok dimenzió mentén enged kimutatni, analizálni, kutatni és ami a legfontosabb: döntéseket hozni!

Sok adat, nagy erőforrások?

Joggal merül fel a kérdés, hogy a sok adat, rengeteg információ feldolgozásához nagy erőforrásra lesz-e szükség? Nyilvánvalóan nem a jelenlegi infrastruktúrán fog megvalósulni egy relációs-OLAP rendszer, de már van rá megnyugtató válaszunk. Felhő számítógépparkunk éjszakai üzemben már jelenleg is ki tudna szolgálni adatbányászati folyamatokat. És ez a számítógéppark csak bővülni fog!