Tag Archive for: típus

HashList – Dictionary többszörös kulccsal

A pascal-os időszámításhoz képest a modern framework-ökben számos segédeszköz rendelkezésre áll, sok adattároló szerkezetet használhatunk, sőt a nagy ugrás, a generikus adattípusokra az ember úgy gondol, mint a netovábbra, a végtelenre. De volt, amit nem találtunk meg…

KeyValue párokat szerettünk volna tárolni, Key szerint keresni, Value-kat kinyerni. Jött az ötlet Dictionary<Key, Value>. Specifikáció szerint viszont ennek egy Key-je egyszer szerepelhet a gyűjteményben, minden további értékeadás felülírja az előzőt. Azaz a Key-eknek egyedinek kell lenniük. Pár éve már sejtettük ezt.

Nekünk viszont irányítószámokat kell tárolnunk és hála a magyar közigazgatásnak nem minden település kap saját számot, előfordul, hogy egynél több település fut ugyanolyan “kód” (irányítószám) alatt. Az ötlet, mely szerint Dictionary<int, List<string>> adatszerkezetbe rakjuk az információkat, jónak tűnt, de hátha ezt már valaki kidolgozta.

És ekkor találtuk meg többedszerre az NGenerics családot, amely számos, C#-ból kimaradt, bonyolultságuk és sokrétűségük miatt speciális tudást igénylő generikus típussal engedi bővíteni a készletet. Ennek HashList osztályát használtuk, amely az alábbi nyelvi konstrukcióban engedte feltölteni ZIP (IRSZ) törzsünket.

 

citylist.Add(2066, "Szár");
citylist.Add(2066, "Újbarok");

 

Az osztálygyűjtemény nagyon nagy. Szerettük volna kerülni az irányítószám kezelés miatt akár 30-40 másodperccel is megnövekedett fordítási időt. Ezért csak bizonyos részeket használtunk fel belőle. Matematikusok tervezték, tele van interfésszel, látogató termintával és minden szépséggel, emiatt az általunk használt osztályhoz a következő fájlok mindegyikére szükség volt:

 

HashList.cs
IVisitable.cs
IVisitableCollection.cs
IVisitableDictionary.cs
IVisitor.cs
VisitableHashtable.cs

 

Projektünk sikeresen kiadásra került, a projektben résztvevő személyek mindegyike sikeresnek értékelte a megoldást. Köszönjük NGenerics!