Bejegyzés

Mostantól Breaking Changes is van

Sokáig tartottuk magunkat, hogy dobozos rendszereinkben az ügyfelek csak a jót vegyék észre. A “mellékes” változások ne okozzanak érzelmi hullámvölgyeket. Most már okoznak. Angolul Breaking Changes-nek hívják azokat a változásokat, amelyek a jelenlegi működést jelentősen befolyásolhatják.

breakingchanges

 

Jogosultsági rendszerünk folyamatos bővítésével bizonyos új jogok alapértelmezetten már nincsenek hozzárendelve a dolgozókhoz. Ilyen például a deviza-konverzióval történő értékesítés. Ezt mostantól felhasználói joghoz kötjük és alapból ki van kapcsolva. Ennek a hatása az, hogy ami eddig működött az “átlag-felhasználónál” az most nem fog. Csak ha az Administrator jogot ad.

De hogy is valósul ez meg?

A verziótörténet külön, kiemelt színnel jeleníti meg azokat a változásokat, amelyek a működést befolyásolják. És ezeket a változásokat minden felhasználónak jóvá kell hagynia egy “Igen, elolvastam, megértettem és megígérem, hogy így fogok eljárni” jellegű mondat utáni OK gombbal. Szinte fájdalommentes a megvalósítás. Figyelni kell, erre kérjük ügyfeleinket és rendszergazdáikat!

Apropó, rendszergazda…

Egyre több helyen látjuk, hogy a Symbol Ügyvitel új verziójának telepítése nem a felhasználók által történik, hanem a rendszergazda kivonul, elolvassa a verziótörténetet, dönt róla, hogy ez kell-e a cégnek, majd házi oktatással egybekötve telepít/frissít. Sőt nem egy olyan cégről hallottunk, ahol teszteket végeznek mielőtt az éles rendszert cserélik. Követendő példa…!

Mi is követünk el hibákat – Verzió történet egyik bejegyzése önmagáról

Sajnos mi is követünk el hibákat. Egyik volt főnököm szerint csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Mi dolgozunk…

Nem fatális, banális hibát ejtettünk. A verzió történet azt a célt szolgálná, hogy minden felhasználó információt kapjon a változásokról. Sok partnerünknél a rendszergazda csak akkor telepíti az új verziót (pedig pofon egyszerű az upgrade), ha van benne valami fontos vagy súlyos javítás.

Legutolsó verziónkban a verzió történet ablak nem jelent meg. A működése pofon egyszerű, nem is tudtuk mire vélni a hibát, majd 4 perc alatt megláttuk a hiba okát: a kiadás előtt pár perccel, amikor a helyesírást még egyszer megnézzük végső lépésként, egy & jelet tettek a kollégák az XML fájlba (Drag&Drop), amely a changelog adatait tartalmazza. Az XML parser működése ismert, de nem programozók szerkesztik a changelog-ot. Fene gondolta volna…

Új verziónk első hibabejegyzése az lesz, hogy “Nem jelent meg a verzió történet”. Addig is partnereink megértését kérjük a hiba miatt – :) és javasoljuk nekik a https://mit-hogyan.symboltech.hu/2011/01/1-66-48-4030-as-verzio-ujdonsagai/ linkeket, ahol ugyanazokat az információkat láthatják.

A fenti bejegyzés nem is készülhetett volna el, ha a Symbol Ügyvitel nem tartalmaz havi szinten 20-30 újdonságot, változást. Ennek ez az ára :)

Központosított telepítés

Sok rendszergazda álma, hogy ne kelljen minden számítógépen frissíteni egy alkalmazást, de ne is veszítsük el a desktop programok kényelmes felületét. Már eddig is volt megoldás arra, hogy a számítógépek automatikusan frissítsék magukat (akár internet kapcsolat nélkül is), de most még egyszerűbb lett a rendszergazdák dolga.

A https://lab.symboltech.hu/2010/09/telepites-helyett-parancssori-hasznalat/ link alatt olvasható cikkben leírtuk, miként lehet telepítés nélkül futtatni hálózaos programunkat. Ezeket az információkat felhasználva egy további telepítési módot mutatunk be.

1. A cikkben szereplő módon csomagoljuk ki az EXE fájlt egy megosztott meghajtóra.

2. Készítsünk egy parancsikont, amely a /server opcióval a megfelelő helyre mutat. A megosztott meghajtóra helyezhetjük a parancsikont is.

2/a. Linux-os megosztás esetén (Samba) az EXE neve kezdődhet ponttal is, így láthatatlan lesz a felhasználók számára.

3. Minden felhasználó a megosztott mappában lévő LNK parancsikon fájlra kattintva elérheti a Symbol Ügyvitel programot.

Előnyök:

A. A rendszergazda központilag tudja cserélni a futtatható állományt (symbolugyvitelsetup.exe /x)

B. Mindenki ugyanarra az adatbázisra fog mutatni.

C. Senki nem fogja “véletlenül” frissíteni a rendszert.

További lehetőség, ha a felhasználó azonosítás a Windows bejelentkezéssel történik, akkor mindenki haszálhatja a központi parancsikont, de mégis jelszó beírása nélkül indul a Symbol Ügyvitel (korlátlan felhasználó definiálható!).

Telepítés helyett parancssori használat

Új telepítési módokat vezettünk be ügyfeleink kényelme érdekében. Igazából nem is hagyományos telepítési módok, sokkal inkább használati esetek.

Cégek rendszergazdái, főleg azok, akik több céget kezelnek vagy több cégben vezető beosztást betöltő személyek kedvence lehet az a telepítési mód, amikor magát a telepítőkészletet nem is telepítjük, csak az EXE-t másoljuk egy megfelelő helyre és parancsikont hozunk létre hozzá kézzel. Ennek előnye, hogy különböző parancsikonok különböző adatbázis szerverekre tudnak mutatni.

1. lépés, a futtatható állomány kicsomagolása.

Telepítőink új változatai (1.58-tól) parancssori paraméterrel is meghívhatóak. A /x és /xv kapcsolók a telepítés/frissítés helyett az EXE kicsomagolását ajánlják fel (/xv esetén a verziószámmal együtt). Így a felhasználó tetszőleges helyre mentheti az alkalmazást, anélkül, hogy telepítenie kelljen.

A SymbolUgyvitel.EXE önállóan képes hálózatos működésre, nem kell telepíteni, nem szükséges hozzá semmilyen DLL (Firebirdclient.dll sem), alapértelmezetten telepített Windows XP/Vista/7 alkalmas a program futtatására.

2. lépés, a parancsikon létrehozása.

Hozzunk létre egy vagy több parancsikont, amelyeknél a /server=<szervernév>:<mappa> formátumban meg tudjuk adni, hogy hova csatlakozzon. Opcionálisan a /firstonly kapcsoló használatával az első adatbázist használja, nem is keres többet.

Például LINUX szerverhez csatlakozva: symbolugyvitel.exe /server=center.cegnev.hu:/opt/db/symbolugyvitel /firstonly

Mivel ilyen esetben a program nem kerül telepítésre, a telepítő alkalmazás futtatása új telepítésként értelmezi a működését. Érdemes az automatikus frissítést kikapcsolni és az hírlevélből értesülhet a felhasználó arról, hogy új verzió jelent meg.