Tag Archive for: SzT

Tárgyak, eszközök, algoritmusok

Nagyon is témába vág, de az eddigiektől eltérő területre tévedtünk. Tárgyi eszköz modulunkat fejlesztjük. Első látásra a legkönnyebben algoritmizálható témának gondoltuk, de a valóságban nem az.

 

Mi is ez valójában?

Tárgyi eszköz a számvitelben azoknak az eszközöknek a gyűjtőneve, amelyek

  1. anyagi formában léteznek (szemben például az immateriális javakkal, amelyek “nem megfoghatóak”)
  2. több, mint egy éven keresztül maradnak a vállalkozás vagyonában.

Az IFRS (közelebbről az IAS 16) meghatározása szerint az olyan eszközöket lehet elismerni tárgyi eszközként, amelyek a jövőben várhatóan jövedelmet generálnak a vállakozás részére és amelyek bekerülési értéke megbízhatóan mérhető. (forrás: Wikipédia)

A tárgyi eszközök életét az Asset Management témában a lehető legjobban kell modellezni. Ha újabb eszköz kerül beépítésre vagy az eszköz (annak egy része) megsérül/selejtezésre kerül, akkor ezt jelezni kell és az algoritmus ezek szerint számol tovább.

Hogy is kell ezt megvalósítani?

Szoftverfejlesztőink elővették régi tanulmányaikat és a fekete-doboz elvet alkalmazták. Bármely tárgyi eszköz (továbbiakban TE) tranzakció saját paraméter halmazzal rendelkezik. Más adatokat kell megadni aktiválásnál és másokat kell megadni selejtezéskor.

E paraméterei alapján a tranzakció egy adatváltoztatást hajt végre függetlenül attól, hogy milyen tranzakciók ölelik körül. Ő végzi a munkáját, áramot ad a fekete-doboznak, az pedig kiköp egy eredményt. És jön a következő fekete-doboz.

Fontos volt a keretrendszert úgy módosítani, hogy a tranzakció bármikor újra végrehajtható legyen! A maradványérték változtatás tranzakció, amely 5M Ft-tal növeli a megfelelő számot nem fog megijedni, ha elé beszúrunk egy beszerzési érték növekedést. A determinisztikus gépek programozási elvét használtuk fel.

 

Öt (5) tábla elég lesz!

Cégünk számviteli szakemberei szerint 5 adatbázis tábla elég lesz az adatok tárolására. Fejlesztőink ezt kétkedve fogadták, igazuk is lett. Amint elkezdtünk dobálózni a számlatükör, könyvelési időszak, leírási mód, IFRS, SzT, TAO szavakkal már 5 táblánál tartottunk. De még egyik sem kezdődött “Asset”-tel. Azok csak ezután jöttek!

Tizennégy (14) Asset kezdetű táblát hoztunk létre, hogy szépen minden a helyén legyen. Megrendelő cégeink nemtárgyi eszköz program“-ot akarnak, hanem egy integrált rendszert, ahol például a TE-k helye időben elkülönül, beállítható, szűrhető, hogy egy adott eszköz, mikor, hol volt fellelhető. Melyik országrészben végezte tervezett vagy terven felüli értékcsökkenési feladatát.

 

Csak adatbázis?

Szerettem volna azt írni, hogy igen, de nem. A TE-n végzett események (amelyek tranzakciókat hoznak magukkal) valamit módosítanak, újra futtathatóak, fekete-doboz elven működnek. De az események egy összetett számviteli szabályrendszer alapján egymással is interakcióba lépnek. Ha másért nem, hogy úgynevezett kontextus hibákat jelezzenek: Aktiválás előtt csak beruházás lehet; Aktiválás után kell lennie értékcsökkenési mód (pl. lineáris) leírásnak, hogy az ÉCS el tudjon kezdődni; Kétszer leállítani nem lehet a TE-t, csak ha közben van újraindítás.

 

Kihívások

Kollégáink számos kihívással találkoztak a feladat megoldása közben és számos kihívás még várat magára, de felkészülten, precízen minden szituációt meg fogunk oldani. Már látjuk az alagút végén a fényt.

Csak ne álmodnánk éjszakánként a nettó alapú degresszív tervezett értékcsökkenéssel, amely IFRS szerint létezik!