Bejegyzés

A beépített szövegszerkesztő – Ügyviteli Újdonság

Mi az, amit már nem lehet egy régi technológiával megvalósított ügyviteli rendszerrel megoldani? A kérdésre nagyon sok válasz adható. Mi élenjárunk az új megoldások megálmodásában és megvalósításában.

Mert amiről nem tudunk, arra nem is vágyhatunk!

Évek óta problémát jelent, hogy ügyfélkapcsolati oldalon kultúrált, formázható szöveges dokumentumokat állítsunk elő és ezeket ügyfeleinknek ki tudjuk küldeni. Az eddigi megoldások hátrányai:

  • Word-ben megírt dokumentumban kézzel kell elhelyezni a vevőinformációkat.
  • Az ügyviteli rendszerbe integrált word-illesztés érzékeny arra, hogy milyen verziójú Office rendszer van a gépünkön. Az ingyenes OpenOffice-nak semmilyen verzióját sem támogatják a mai rendszerek.
  • Dokumentum előállító és iktató rendszerek nem illeszthetőek ügyviteli rendszerhez, illetve külön támogatást igényelnek, azaz nem dobozosak.

A Symbol Tech csapata előállt egy beépített szövegszerkesztővel. Ennek felhasználásával Ön a fizetési felszólításokat és egyenlegközlőket sablon szerűen szerkesztheti, formázhatja és ügyfél/egyéb mezőket helyezhet el benne. Hasonlóan a Word körlevél funkciójához. De nem szükséges a word-öt a számítógépre telepíteni.

További információ: https://www.symboltech.hu/features/fizetesifelszolitas/

RTF normalizálás – vissza-visszatérő fájlformátumok

Régen elfeledett formátumok térnek vissza néha-néha. Mekkora találmány volt régen (állítólag 1987-ben) az RTF formátum. Elfeledtük azóta, mindenhol a HTML, XHTML, XML a divat. Most újra elővettük egy projektünk erejéig és bele is futottunk egy feladatba. De pont ezért dolgozunk itt, kihívásokra várunk.

Ügyfelünk dokumentumokat szeretne készíteni úgy, hogy azokat dolgozóadatokkal tölti fel. Ne kelljen az újonnan belépő dolgozónak word-ben megszerkeszteni a belépőkártya igénylő lapját, a munkaidőnyilvántartó lapját. És még sorolhatnánk…

Office dokumentumok kicsit nehézkesen kezelhetőek, célunk volt, hogy az adatok behelyettesítése után a lapok elküdhetőek legyenek a nyomtatón kívül PDF-be, vágólapra, stb. Ezért jött az ötlet, legyen RTF. Van jól használható RTF editorunk, abban a felhasználó a dokumentumait elkészíti, adatbázisban tárolhatja. Persze elhelyez benne helyettesítő maszkokat: #NEV#, #SZULDATUM#. (Ezek formátuma a régi rendszerről való átállás miatt kötött volt).

document

A projekt ezen része elkészült, az adatok a megfelelő algoritmus szerint cserélődtek, a #NEV# helyére bekerült a dolgozó neve és így tovább. A tesztek során kiderült, hogy átlagos felhasználás (nem programozói, azaz laboratóriumi környezetben) a maszkok kicserélése nem is megy olyan szépen, mint azt hittük. Kiderült a turpisság: Ahogy a felhasználó szerkeszti a szöveget és néha-néha visszatöröl, újra beleír, az RTF szerkesztő új szekciót nyit neki az RTF forrásban. A megjelenítést ez nem befolyásolja, de a cserénél előfordul, hogy a szöveget nem tudjuk cserélni, mert a #NEV# maszk 3 részre bomlott és #N, EV és # lett belőle. String.Replace() pedig csak nevetett rajtunk.

Normalizálnunk kellett az RTF-et. Egy teljes RTF értelmezőt (szétbontó, építő) írni nem lett vona kivitelezhető, tekintve a projekt ezen moduljának költségvetését. Azonban egy minimális korrekciós algoritmus belefért, amely az egymás után következő, egyformán formázott elemeket összevonja eggyé:

{f1cf0 Ar}{f1cf0 ra szeretnék}{f1cf0 rámuta}{f1cf0 tni}

Tervezésünket siker koronázta, végre megmozgattuk SQL parancsokban ellaposodott, algoritmikus “agyféltekénket” is.