Bejegyzés

PTGSZLAA modul – Pénztárgép helyettesítés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a PTGSZLAA adatlap segítségével lehetővé teszti, hogy a pénztárgéphasználatra kötelezett, bizonylat-kibocsátási kötelezettségét kizárólag számlával teljesítő adózó az adatszolgáltatását elektronikusan tegye meg, az ÁNYK nyomtatvány kitöltő programot használva. A Symbol Ügyvitel új SyX beépülője lehetővé teszi, hogy a nyomtatvány kitöltő programba importáljuk a számla adatokat, pár kattintással.

Nézzük, hogyan működik ez!

  • A Symbol Ügyvitelben a vásárláskor kiállítunk egy hagyományos “ÁFA-s számlák”, amelyen a vevő minden adatát szerepeltetjük. (a PTGSZLAA bevalláshoz szükséges a vevő adószáma is, ezt ne felejtsük el elkérni!).
  • Minden hét hétfő és csütörtök között egy tetszőleges időpontban a PTGSZLAA beépülő (Kimutatás utolsó menüpontja) segítségével lekérdezzük az elmúlt hét (alapértelmezetten ezt kínálja fel) kimenő számláit. (Itt lehetőségünk van bizonylattömbre szűrni)
  • A lekérdezés után exportáljuk az IMP kiterjesztésű fájlt, amely pont olyan formátumú, amelyet az ÁNYK (nyomtatvány kitöltő program) a Szervíz/Egyedi importálás menüponttal fogadni tud. Az előállt nyomtatvány naponkénti bontásban jeleníti meg a számlákat és a vevő adatokat.
  • Figyelem! A nyomtatvány csak elektronikus úton küldhető be, a NAV nem fogadja el a kinyomtatott és postán feladott nyomtatványt!

lekerdezes

A fenti működést megvalósító modulunk külön beépülőként került megvalósításra. Így programfrissítés nélkül hozzájuthatnak ügyfeleink, sőt a nyomtatvány változása esetén is egy napon belül el tudjuk végezni a szükséges módosításokat.

Amennyiben Ön Symbol Ügyvitel felhasználó, úgy a SyX letöltőközpontban már hozzá is férhet a PTGSZLAA export funkcióhoz.

A pénztárgép integrációnak leáldozott

Nagy érdeklődéssel vártuk a pénztárgépek NAV-hoz való bekötését és az ezzel járó fejlődést, az új gépeket. De a nem várt eredményt kaptuk, sajnos nem történt nagy innováció ezen a területen.

A NAV-hoz való bekötéssel új gépek jelentek meg, amelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy 220V-ba dugva vagy akkumulátorról működtetve kiszolgálják a Lehel piac-ra betérő vevőket vagy a kisboltokat. De nem alkalmasak PC-vel való összekötésre. 2013-at írunk, az engedélyezett pénztárgépek azonban még mindig COM porton kommunikálnak, csak a gépek töredéke alkalmas bármilyen interakcióra a világgal és ügyfeleinknek nem szeretnénk kellemetlen perceket szerezni a “Telepítsen 32bites operációs rendszert” mondatokkal.

Cégünk azt a döntést hozta, hogy a mikro- és kisvállalkozások bolti működését az alternatív pénztárgép működéssel fogja a jövőben támogatni. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség a PC és a pénztárgép összekötésére. Minden készletmozgató bizonylat egy pénztárgép összesítő felületen megjeleníti, hogy melyik gyűjtőbe milyen összeget kell beírni. Ez jelenleg több helyen működik és jelesre vizsgázik, mint az úgynevezett aktív kapcsolatos pénztárgépek.

A törvényi követelményeknek megfelel:
mindig készül blokk.