Bejegyzés

Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás

Hamarosan a cégek kötelesek számlázó szoftverükből kinyert adatokkal támogatni a hatósági ellenőrzéseket – amennyiben a NAV kéri.  Programunkban elérhetővé vált az Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás funkció.


NAVXML

A jelenleg érvényes jogszabályok szerint 2016. január 1-től a cégek csak olyan számlázó programot használhatnak, amely támogatást nyújt a NAV ellenőrzés során az ellenőröknek.

A jogszabályokban meghatározott formátumú XML fájlt a revizor egy tetszőleges időszakra vagy számlaszám tartományra kérheti. Ezt a fájlt a számla kiállítására alkalmas programoknak mind elő kell tudni állítania. Vélhetően a NAV revizor ezt távolról kéri be vagy adathordozón elszállítja az ellenőrzés helyéről és utólagosan dolgozza fel.

A fájlnak kizárólag a számlákról leolvasható adatokat kell tartalmaznia. Vevőkről, termékekről, raktárkészletről információ így nem fog megjelenni az ellenőröknél.

Számlázó program bejelentése (NAV)

!!!

Kitöltés kézzel

Amennyiben az űrlapot nem automatikusan, hanem kézzel szeretné kitölteni, az alábbi lépéseket kell követnie (jogszabály értelmezése ide kattintva):

 • Az ANYK nyomtatványkitöltő programba telepítse a SZAMLAZO nevű nyomtatványt
 • A létrehozott nyomtatvány fedőlapját a saját céges adataival kell kitöltenia
 • A SZAMLAZO-01 lapon a “Bejelentés A” blokkban az alábbi adatok szükségesek:
  • Saját fejlesztésű program: N
  • Program neve: Symbol Ügyvitel
  • Program azonosítója: A program moduláris felépítésétől függően SÜ-EASY vagy SÜ-STANDARD vagy SÜ-OFFICE vagy SÜ-PROF
  • Program fejlesztője: Symbol Tech Zrt. és 23932247-2-41
  • Értékesítője: Symbol Tech Zrt. és 23932247-2-41
  • Program beszerzése és használat kezdete: az Ön első kiállított számlájának kelte.
 • Ügyfélkapun keresztül (könyvelő!) vagy nyomtatva, a postán keresztül juttassa el a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

A NAV eddig is nyilvántartotta a kézi számlatömböket, az árusító helyek eleget tettek a szigorú számadású bizonylatok bevallási kötelezettségének.

Az új jogszabályok alapján a számítógéppel előállított számlák kapcsán is bejelentési kötelezettsége van a program használójának. A program használójának 30 napja van bejelenteni a programot, ezt legkorábban 2014. október 1-én teheti meg. A bejelentési kötelezettség kiterjed a 2014. október 1-e előtt vásárolt és még használatban lévő programokra is. A 2014. október 15-e előtt vásárolt programokra a határidő 2014. november 15.

A bejelentésre az ÁNYK nevű program lesz alkalmas. Csak 2014. október 1-én jelenik meg az a nyomtatvány (várható neve SZAMLAZO), amelyet kitöltve és beküldve tehet eleget a kötelezettségének. Addig Önnek semmi dolga nincs! A program gyártója által korábban kiadott ún. megfelelőségi nyilatkozatok érvényüket vesztik. Az ÁNYK programmal való beküldést Ön vagy könyvelője teheti meg az Ügyfélkapun keresztül, az ÁNYK programmal vagy kinyomtatva, postán beküldve.

A Symbol Tech Zrt. október 1-ét követően (az ÁNYK űrlap várható módosításai után, amikor a végleges nyomtatvány megjelenik) ki fog adni egy szoftver verziót – várhatóan az 1.114-est, amely alkalmas lesz az ANYK kitöltő program űrlapjának automatikus kitöltésére: cégnév, adószám, székhely, szoftveradatok, első használatba vétel, stb. A programot az 1.114-es verzióra csak érvényes termékkulccsal rendelkező, terméktámogatással rendelkező ügyfeleink tölthetik le és frissíthetik.

Figyelem! A számlázó programok használatba vételére vonatkozó bejelentési kötelezettség mellett azok használatból való kivonása, áttérés másik rendszerre vagy a meglévő rendszer módosítása (Symbol Ügyvitel STANDARD-ról áttérés Symbol Ügyvitel OFFICE-ra) is bejelentési kötelezettség alá tartozik. Ilyen esetben a régi programot “ki kell jelenteni”, az újat pedig be kell jelenteni.

NAV adószám nyilvántartás – köszi a teljesítményt!

Cégünk az 1.100-as verzióban beépítette a publikus ÁFA alany nyilvántartást. A NAV-nak van egy ilyen szolgáltatása, gondoltuk ügyfeleink örülni fognak ennek. Többször nem működik, mint ahányszor működik!  Vicc…

Az ÁFA alanyok lekérdezése funkció  szépen is tudna működni, 1.7M céget tartanak benne nyilván. Nyilván rendelkezésre áll a megfelelő infra (infrastruktúra), hogy ez szépen is működtethető lenne. De nem. Cégekre keresve hamar kiderül, hogy az ORACLE-t (biztos az van) SELECT LIKE-kal hajtják meg. “Symbol Tech”-re keresve lefuttatják a LIKE ‘%Symbol%Tech%!’ lekérdezést, amely nem erre lenne való. (GyK: a cégnevet fordítva beírva nem ad találatot, ez a tipikus LIKE % jellemzője). Ismét egy példa, amellyel elektronikussá alakíthatnánk az országot, de sajnos egyelőre nem megy.

navlogo

Szoftverünk hibajavító verziójából a cégnévre való keresést ki is vettük. Ha nem megy a NAV-nak, akkor nem megy.

A vicces mondat az oldalon: “Felhívjuk figyelmüket, hogy néhány ezer adószám lekérdezése – főleg csúcsidőben (10 és 14 óra között) – hosszabb ideig is eltarthat. Kérjük, ne indítsák feleslegesen újra a lekérdezést!

APEH nyomtatványok – Valaki ezeket is megtervezte…

Már eddig is sokat hallottunk róla, hogy az ABEV nevű program itt-ott botladozik. Főleg akkor, amikor SZJA bevallás van és az átlag polgár (aki alap informatikai ismeretekkel rendelkezik) nem találja felhasználóbarátnak. Informatikus szemmel furcsa, hogy ott az a Console ablak, amiben a JAVA JRM ír ki nekem információkat. Felhasználói szemmel még furcsább, hogy egy kitöltött mező értékébe nem tudok belemódosítani, csak az egész törlésével.

A biztosítékot az csapta ki, hogy az ESZIG nyomtatvány mezőnevei az IMP/XML fájlban ugyanolyan véletlenszerűen vannak, mintha egy jó véletlenszám generátort készítenének az adóhatóságnál. (Bocs, helyesen NAV). Néha láttunk benne szabályszerűséget, de a végén nem sikerült semmilyen elvet ráhúzni. Maradt a kódtáblázat, azaz sor+oszlop-hoz hozzárendeltünk egy számot, ami az azonosítója lett a mezőnek.

Kérdésem az, hogy milyen szabályok alapján határozták meg a mezők azonosítóját. Esetleg több lépcsős módosítás során álltak elő a számok? A lényeg, hogy egyelőre sikerül megvalósítanunk a dolgot, de egy publikus API ennél okosabb/logikusabb is lehetne…