Tag Archive for: microsoft

Microsoft Surface megvásárolható

A mai naptól megvásárolható a Microsoft Surface érintőképernyős asztal. Egyelőre itthon még nem, de Ausztriában igen. Az árakról is érdemes szólni.

Külön kerül értékesítésre a fehér színű fejlesztői változat és a fekete végfelhasználói.

Fejlesztői változat tartalmazza:

  • Surface Software license consisting of Surface Platform runtime 1.0 SP1 software
  • Windows Vista Business SP1
  • Surface SDK 1.0 SP1

A végfelhasználói változatnak nem része az SDK. Talán ezét kerül többe (!!!) a fejlesztői változat. Pedig a logikus az lenne, ha a promóció miatt a fejlesztés olcsóbb lenne. Úgyis meg kell venni a végfelhasználóit, ha telepíteni is akarom a célközönségnél.

Az ára 13.000€, azaz kicsit több, mint 3.5M Ft. Nem kevés, de minden bizonnyal az elterjedés után nyomottabb áron is elérhető lesz.

Természetesen cserealkatrészek is elérhetőek hozzá.

Elérhető itt: https://www.microsoft.com/surface/Pages/HowToBuy/HowToBuy.aspx

1000+ fejlesztő dolgozik a Windows Mobile 7-en

Minden eddiginél kiugróbb mennyiségű erőforrást használ fel a Microsoft az új Mobile platform kialakításához. Ezt is kell tennie, mert már sok a konkurencia.

A https://www.geekzone.co.nz/paulspain/6799 bejegyzésben olvashatjuk, hogy 1000-nél több fejlesztő dolgozik az új platform kialakításán. További 65-70 betöltendő pozíció van szabadon. Ez persze nem összehasonlítható a hazai fejlesztőcégek kapacitásával, sem cégméret, sem pedig az előállítandó termék “fontosságának”, pénzügyi, iparági befolyásának tekintetében. De mégis elgondolkodtató.

  1. Elképzelhető, hogy tényleg sok a munka, számos feladat vár megoldásra vagy mert nemsokára meg akarnak vele jelenni vagy mert túl sok hibát találtak és a szokásos 50-80 fős csapattal ez nem oldható meg.
  2. Másik gondolatom szerint olyan mennyiségű és értékű innovációt építenek bele a termékbe (amely platform és platformra épített alkalmazások együttese), amelyet nem tesznek publikussá egy 15 fős csapat számára. Azaz mindenki csak egy kis szeletet lát belőle. Attól, hogy valaki ott fejlesztő, még nem férhet hozzá a know-how-hoz. Az Apple-lel vívott harcban ez létfontosságú.

wm7

Belső üzenőfalunkon ezt foglalta össze kollégánk:

“Gondolom egy olyan stratégiát próbálnak használni, ahol a feladatokat annyira szét osztják, hogy önmagában ne érjen semmit. Így nem tud elég sok infó kiszivárogni a termékről. És az erőforrások rendelkezésre állása is megnő, fizetni pedig az elvégzett munkáért kell. Leszűkül az üresjárati idő, ami a munkába járós, napi 8 órában foglalkoztatottaknál előfordul (Kávészünet, ebédszünet, óránként 10 perces kötelező szünet…)”

Lehet benne valami…

Tech.Ed 2009 Berlin

“Berlin felett az ég” című klasszikus film címe (rendező Wim Wanders) többször elhangzott a nemrég befejeződött berlini atlétika világbajnokság kapcsán, mivel az eső többször eleredt. Örömmel jelentjük, hogy a Microsoft Tech.Ed zárt helyen kerül megrendezésre! Berlin 2009. november 9-13.

Részletes információ: itt

tech.ed

Néhány érdekes témakör a konferencia sorozatból:

Cloud Computing

Simon Guest is the Senior Director of Technical Strategy in the Developer and Platform Evangelism (DPE) group at Microsoft, responsible for helping developers worldwide deliver practical and elegant solutions using Microsoft technologies. Since joining Microsoft in 2001, Simon has led the Microsoft Platform Architecture Team, acted as Editor-in-Chief of the Microsoft Architecture Journal, pioneered the area of .NET and Java 2 Enterprise Edition (J2EE) interoperability, worked with customers on mission critical .NET solutions, and has been a regular speaker at many conferences worldwide, including PDC, TechEd, and JavaOne. Before joining Microsoft, and with over 18 years in the IT industry, Simon held architect-level positions at many organizations, including Zoho Corporation, a Silicon Valley startup; Conchango, a UK based consultancy; and Herbert Smith, a leading law firm in the UK. He also worked for several years at GEC in its semiconductor manufacturing division. Simon was born in England, and has been living in the U.S. for approximately eight years. He holds a Masters Degree in IT Security from the University of Westminster, London, and a Higher National Certificate in Software Engineering from Plymouth College. Simon is the author of numerous technical articles and books about Java, Microsoft .NET, and Web technologies, as well as maintaining a blog at https://simonguest.com.

Green IT

Microsoft believes in the potential of software to drive innovations that can help address many of today’s tough environmental challenges. Find out how Microsoft products and technologies can help your organisation improve efficiency, save money, and minimise its environmental impact.

Unified Communication

Microsoft unified communications technologies use the power of software to deliver complete communications—messaging, voice, and video—across the applications and devices that people use every day. The Unified Communications track strengthens your knowledge of the Microsoft Unified Communications platform and technologies, including Microsoft® Exchange Server 2010, Microsoft® Office Communications Server 2007 R2, Microsoft Office Live Meeting and Microsoft® Exchange Online. Explore how you can streamline your organisation’s communications, build presence-aware applications, roll out an on-premise, hosted (or combination thereof) messaging and collaboration system, and much more!

Windows Embedded

Enhance your technical skills in the development and implementation of Windows® Embedded operating systems. Learn how to easily build reliable, powerful, and intelligent smart connected devices utilising our end-to-end development tools, support, and resources. Windows Embedded operating system technology has been deployed in the broadest and most demanding environments, and is at the forefront of providing a solid foundation for the next generation of 32-bit embedded devices. Windows Embedded products help you provide highly customised device designs on a flexible platform with easy-to-use development tools.

Mi ott leszünk. Legyél ott Te is, ha érdekel a témák valamelyike!

Még mindig nagyon gyenge a .NET Entity Framework 4.0 béta

Találós kérdéssel indítok. Tehát mire gondoltam?

Mindenki nagyon várja. Marketingre sokat költ a Microsoft. A fejlesztői portálok tele vannak vele, mert remek eszköz. Nem a megjelenítést szolgálja, azaz nem GUI. Mindenki használja. Mindenki meg van vele elégedve. Mindenki szidja. Mindenki mondja, hogy nem baj, a következő releaseben megoldják. Nagyon gyorsan, akár félévente jön ki belőle új release. Adatbázissal kapcsolatos. Adatbázist érünk el vele.

 

Igen, kitalálhattátok, hogy EntityFramework. Témánál vagyunk.

Megjelent a 4.0 béta és az alábbi bejegyzést döbbenten olvastam. Itt kell tartani egy termék 4.0-s verziójával? Ezek a nagy előrelépések a 3.0-hoz képest? A cikk itt olvasható.

Nézzük megy egy kicsit jobban, mire is gondoltam, amikor a döbbenet szót használtam. Kollégáim már tudják mire gondolok, de tudja meg más is!

  • Egy ilyen készültségi szinten lévő projektben kell olyan optimalizációs lépéseket megtenni, minthogy nem hoz le minden oszlopot egy subselect, csak ami kell nekünk?
  • COUNT(1) nyelvi elem direkt használata, amikor az a célszerű.
  • A legnagyobb, az IN SELECT. Komolyan gondolja valaki, hogy a 4.0-ig kell várni egy kliens oldalon is jelenlévő adatstruktúra (tömb) és SQL oldalon is elérhető nyelvi konstrukció (WHERE xx IN (x,y,z…)) összekapcsolására?

Igen, emiatt van tele minden fejlesztői portál olyan jellegű kérdésekkel, hogy “Hogy tudok két táblát összekapcsolni LINQ-ban, EntityFramework-kel?” Ezek szerint nem segítség, hanem csak egy hozzászoktató eszköz, ami függőséget okoz és ha függő lettél, akkor minden fejlesztéshez a megrendelővel vetetni fogsz MsSQL Server 2010-et, supporttal, majd kell még 5 profi kolléga, aki natív SQL-hez nem ért, de kiválóan függő EntityFramework-kel.

A saját, fentihez hasonlító dolgokat megvalósító keretrendszserünk első bétája ennél sokkal több dolgot valósított meg. Mert a való életre próbáltuk alkalmazni és a tervezéskor használt use-case-ek a tapasztalatból táplálkoztak.

Office 2010 – felkészülés

Cégünk megkezdte az Office 2010 rendszerrel való együttműködésre való felkészülést.

Sok energiát fektetünk abba, hogy minél jobban kiismerjük a rendszer újdonságait és ezeket a jövőben ki is tudjuk használni. Rendszereink kompatibilisek maradnak a korábbi Office verziókkal is, de terveink szerint számos új lehetőséget fogunk felhasználni következő programverzióinkban.

office2010

Egy nagyon jó marketing film (úgynevezett trailer) érhető el itt.

Felhasználói szintű információkat tett közzé a Microsoft az alábbi oldalon.

Sharepoint 2010 sokkal szakmaibb szemmel (úgynevezett sneak videón) az alábbi linken.

Igazán nagy kihívás lesz számunkra, hogy ezeket az eszközöket a hazai környezetbe illesszük, tekintettel az itthoni cégek finanszírozási kérdéseire és nem utolsó sorban az újdonságtól való “félelem” leküzdésére.