Tag Archive for: jogosultság

Cégek közti átadás – fejlesztői szemmel

Az 1.88-as verzióban (461 nappal ezelőtt!) jelent meg a több céges működés. Ennek segítségével több cég adatai tárolhatóak egy adatbázisban és lehetőség van a több cég adatait egy listán szerepeltetni (pl.: “Összes cégem mai árbevétele”).

intercorporate

Már akkor terveztük, de csak most valósult meg a két cég közti átadás. Ezt használva az egyik cég tud a másiktól vásárolni, esetleg szállítólevélen árut kapni, majd azt számlázni. A tervezéskor nyilvánvaló volt, hogy a raktárközi átadást használjuk fel erre, hiszen két raktár között mozgatunk. De a végleges tervek készítésekor akadályokba ütköztünk:

  • A raktárközi átadások két lábának (kiadás+bevét) nincs önálló bizonylatszáma
  • A raktárközi átadások két lábának (kiadás+bevét) nincsenek vevői (a cégek azok, de nem biztos, hogy a vevőtörzsben vannak)
  • Nem tudjuk hol beállítani, hogy szállítólevél vagy számla készüljön
  • A létrejövő raktárközi átadás bizonylat melyik “adatbázisba” kerüljön?

Mivel a cégek adatai nagyon hermetikusan el vannak különítve egymástól, az utolsó probléma gyakorlatilag megkerülhetetlen. Emiatt a szakértőink azt a döntést hozták, hogy ez ne egy raktárközi átadás legyen, hanem egy automatizált bizonylat készítés, amelynek szabályai vannak. A szabályokkal jól kezelhető a jogosultság (kinek hova van engedélye átadni) illetve az irány (mindig az A cég ad B cégnek).

A fenti megoldás úgy látjuk, meghozta a pozitív eredményt, szakmailag büszkék vagyunk a megoldásra, amely elsőre nem több ugyan, mint egy sima bizonylat másolás (vagy termék lista export, import), de mégis kézre áll, hasznos és hibatűrő.