Tag Archive for: frissítés

Mostantól Breaking Changes is van

Sokáig tartottuk magunkat, hogy dobozos rendszereinkben az ügyfelek csak a jót vegyék észre. A “mellékes” változások ne okozzanak érzelmi hullámvölgyeket. Most már okoznak. Angolul Breaking Changes-nek hívják azokat a változásokat, amelyek a jelenlegi működést jelentősen befolyásolhatják.

breakingchanges

 

Jogosultsági rendszerünk folyamatos bővítésével bizonyos új jogok alapértelmezetten már nincsenek hozzárendelve a dolgozókhoz. Ilyen például a deviza-konverzióval történő értékesítés. Ezt mostantól felhasználói joghoz kötjük és alapból ki van kapcsolva. Ennek a hatása az, hogy ami eddig működött az “átlag-felhasználónál” az most nem fog. Csak ha az Administrator jogot ad.

De hogy is valósul ez meg?

A verziótörténet külön, kiemelt színnel jeleníti meg azokat a változásokat, amelyek a működést befolyásolják. És ezeket a változásokat minden felhasználónak jóvá kell hagynia egy “Igen, elolvastam, megértettem és megígérem, hogy így fogok eljárni” jellegű mondat utáni OK gombbal. Szinte fájdalommentes a megvalósítás. Figyelni kell, erre kérjük ügyfeleinket és rendszergazdáikat!

Apropó, rendszergazda…

Egyre több helyen látjuk, hogy a Symbol Ügyvitel új verziójának telepítése nem a felhasználók által történik, hanem a rendszergazda kivonul, elolvassa a verziótörténetet, dönt róla, hogy ez kell-e a cégnek, majd házi oktatással egybekötve telepít/frissít. Sőt nem egy olyan cégről hallottunk, ahol teszteket végeznek mielőtt az éles rendszert cserélik. Követendő példa…!

Miért van ma a ‘4000’? Hogyan épülnek fel a verziószámok?

Ha ma kiadnánk a Symbol Ügyvitel új verzióját, akkor a 4000-es számot kapná a verziószám végén: 1.62.44.4000. Hogy miért? Mert ma van az évezred 4000. napra, 4000 nap telt el 2001. január 1-e óta.

Verziószámaink felépítése a következő (x.y.z.w)

X: Főverzió száma, amely jelenleg 1. Nagy szoftver ugrást tervezünk jövő év közepén (bár eddig sem ugrottunk kicsiket), akkor fogjuk kettesre módosítani.

Y: Alverzió, amely a főverzión belüli újdonságokat tartalmazza. Azok a cégek, akik részt vesznek partnerprogramunkban és már a kiadás előtti verziókat is megkapják, általában kapnak páratlan verziót is, de a hivatalos verzióink mindig párosak (1.60, 1.62, 1.64 nemsokára)

Z: Adatbázis verziószáma. Amikor olyan jellegű változtatás történik (az utolsó egy évben gyakran), amikor szükség van új adatbázis működésre, a számot változtatva az adatbázis automatikusan frissül.

W: Ez a cikk fő témája, a 2001. jan.1 óta eltelt napok száma. Ez a szám egyértelműen azonosít egy program kiadást, azaz a kinyomtatott számla alján látható szám alapján tudjuk, hogy melyik napok adtuk ki azt a verziót, amivel a számlát nyomtatták.

4000 napja élünk a 21. században, a Symbol Ügyvitellel pedig lehetősége van arra, hogy 21. századi ügyviteli rendszert használjon.