Tag Archive for: framework

Még mindig nagyon gyenge a .NET Entity Framework 4.0 béta

Találós kérdéssel indítok. Tehát mire gondoltam?

Mindenki nagyon várja. Marketingre sokat költ a Microsoft. A fejlesztői portálok tele vannak vele, mert remek eszköz. Nem a megjelenítést szolgálja, azaz nem GUI. Mindenki használja. Mindenki meg van vele elégedve. Mindenki szidja. Mindenki mondja, hogy nem baj, a következő releaseben megoldják. Nagyon gyorsan, akár félévente jön ki belőle új release. Adatbázissal kapcsolatos. Adatbázist érünk el vele.

 

Igen, kitalálhattátok, hogy EntityFramework. Témánál vagyunk.

Megjelent a 4.0 béta és az alábbi bejegyzést döbbenten olvastam. Itt kell tartani egy termék 4.0-s verziójával? Ezek a nagy előrelépések a 3.0-hoz képest? A cikk itt olvasható.

Nézzük megy egy kicsit jobban, mire is gondoltam, amikor a döbbenet szót használtam. Kollégáim már tudják mire gondolok, de tudja meg más is!

  • Egy ilyen készültségi szinten lévő projektben kell olyan optimalizációs lépéseket megtenni, minthogy nem hoz le minden oszlopot egy subselect, csak ami kell nekünk?
  • COUNT(1) nyelvi elem direkt használata, amikor az a célszerű.
  • A legnagyobb, az IN SELECT. Komolyan gondolja valaki, hogy a 4.0-ig kell várni egy kliens oldalon is jelenlévő adatstruktúra (tömb) és SQL oldalon is elérhető nyelvi konstrukció (WHERE xx IN (x,y,z…)) összekapcsolására?

Igen, emiatt van tele minden fejlesztői portál olyan jellegű kérdésekkel, hogy “Hogy tudok két táblát összekapcsolni LINQ-ban, EntityFramework-kel?” Ezek szerint nem segítség, hanem csak egy hozzászoktató eszköz, ami függőséget okoz és ha függő lettél, akkor minden fejlesztéshez a megrendelővel vetetni fogsz MsSQL Server 2010-et, supporttal, majd kell még 5 profi kolléga, aki natív SQL-hez nem ért, de kiválóan függő EntityFramework-kel.

A saját, fentihez hasonlító dolgokat megvalósító keretrendszserünk első bétája ennél sokkal több dolgot valósított meg. Mert a való életre próbáltuk alkalmazni és a tervezéskor használt use-case-ek a tapasztalatból táplálkoztak.