Bejegyzés

Számlázóprogramok problémája WIFI hálózaton

Mindannyian találkoztunk azokkal az esetekkel, amikor egy WIFI hálózat kicsit leterheltebb és még a 10%-át sem hozza annak, ami rá van írva a routerre. Nagy cégeknél a hálózat komolyabb ugyan, de a többi cég az irodaházban ugyanúgy bezavarhat. És be is zavar.

Azok az ügyviteli rendszerek, amelyek a megszokott, összekattintgatós módszerrel készültek (“Programozzunk könnyen gyorsan Clipperben/Delphiben”), egy számítógépen tökéletesen futnak. A hálózatos működés is megvalósult, bár itt, amig valaki számlát állít ki, addig a többiek néha várakoznak. 2-3 éves fejlesztés után (miközben az ügyfelek jelezék, hogy mi hol nem megy hálózatban) minden flottul ment. A Windows7 hálózati kezelése kicsit felboríthatja a terveket, de ha XP-t használnak, akkor működik a dolog. Amig van kábel a szerver és a gép között. WIFI-n a programok nem működnek, mert annyira gyakran és olyan sok adat utazik (utazna) a hálózaton.

Cégünk egy emberévig (fejlesztés mértékegysége), gyakorlatban 3 ember, 4 hónapig fejlesztette azt az adatbáziskezelési technológiát, amely WIFI hálózaton is alkalmas a program működtetésére. Az unalmas részleteket nélkülözve annyit érdemes tudni, hogy a bizonylatok kiállításakor szinte minden információ rendelkezésre áll, hogy a munkát elvégezhessük, nincs szükség állandó kapcsolatra.

Emiatt Symbol Ügyvitel termékünk dobozos változatának csomagolásán is ott virít a felirat:

Vezeték nélküli hálózaton is használható“.

Ügyvitel és számlázás 64 bites operációs rendszeren

Ma már nehéz nem 64bites processzort vásárolni, mégis elvétve találkoztunk csak 64bites operációs rendszerrel Magyarországon. És ők sem az ügyvitel vagy a számlázás miatt választották ezt a technológiát. Mi mégis fontosnak tartottuk, hogy az x64-es operációs rendszereken is működjön a termékünk.

Jópár hónapja, aki számítógépet vásárol és a neves gyártók termékét választja vagy egyszerűen saját maga rakja össze a számítógépét, nehezen tud olyan processzort választani, amely ne lenne 64bites üzemmódra képes. A 32bit és 64bit közti átállás még jónéhány évig el fog tartani, jelenleg az a trend bizonyult tartósnak, mely szerint a processzorok belső felépítése 64bites, de a rajtuk futó operációs rendszer 32bites.

Miért így használjuk?

A számítógépek gyártói, akik OEM operációs rendszerrel telepítve értékesítik termékeiket, nem véletlenül választották ezt a kombinációt. A 64bit kihasználásához legalább 4GB ram vagy több szükséges és a teljes funkcionalitást csak olyan szerverekben lehet kihasználni, ahol 1-nél (sőt 8-nál is) több processzor végzi a dolgát. Ez egyelőre nem jellemző az asztali munkaállomásokra vagy notebookokra.

A Microsoft a Windows XP 64bites változatát nem is jelentette meg magyarul, ezzel is jelezve, hogy úgysem érdemes az operációs rendszereket egyelőre ennyire átalakítani. A szoftverek sincsenek még felkészítve rá (Office, Photoshop, Nero, stb.) Használjon mindenki 32bites XP-t, Vista-t a számítógépén, legyen az akárhány bites processzorral felszerelve.

A régi ügyviteli és számlázó rendszeremmel mi lesz?

A korábbi fejlesztőeszközökkel készült termékek (Delphi, FoxPro) hallgatólagosan működnek a Windows XP 64bites változatán is, hála a processzorok azon kiegészítésének, amely a 32 bites programok működését támogatja. Ezek az alkalmazások egy 32 bites számítógépet látnak, maximum 2GB rammal. Ezen kívül számos probléma adódik abból, hogy a szükséges szoftverkomponensek (Jet driver, ActiveX könyvtárak) nem állnak rendelkezésre 64bites verzióban.

Mi a helyzet a Symbol Ügyvitellel?

A Symbol Ügyvitel már a tervezésekor arra készült, hogy futtatható legyen 64bites operációs rendszeren is, sőt a program futtatható állományai ilyen esetben 64bites működésre optimalizáltak. Minden összetevőjének (adatbázis szerver, kliens könyvtárak) létezik 64bites változata. A telepítő a környezetnek megfelelő komponenseket telepíti és ha kell, kihasználhatja a 4GB-nál több memóriát is.

cdsmall

Hogy a telepítőkészlet méretét minimalizáljuk, a ritkán használt, 64bites összetevők telepítéskor az internetről töltődnek le.

A 64bites processzorokról olvasható egy részletes leírás itt: https://en.wikipedia.org/wiki/X86-64

További 64bites információk magyarul: https://www.start64.hu

Amikor a szoftver gyártója írja és terjeszti a vírust – Win32/Induc

Egy érdekes koncepció jelent meg a vírusok egyébként is kacifántos világában. Amikor a szoftver gyártója írja, fordítja és terjeszti a vírust. Terjedési módja nem hagyományos, de be kell látni, hogy működik. A vírusok világában egyensúlyi állapot nincs. A fertőzött egyedek száma vagy nő vagy csökken. Ebben az esetben nőtt, de a terjedés módja annyira profán, hogy májusi megjelenése óta csak a héten derült rá fény.

Hogy is működik?

A Delphi, mint fordítóprogram tartalmazza a fordításkor felhasznált bináris részek (ami miatt egy üres Delphi alkalmazás kb. 320kB) forráskódját is. (Ezt gyakran a programozók ki is szokták használni, például amikor az Igen/Nem kérdést feltevő ablakon nem a YES/NO feliratokat akarják látni). A vírus ezen forrásfájlok közül a SysConst.pas fájlt átírja, kibővíti, majd rögtön le is fordítja a gépen lévő Delphi-vel és .DCU állományt állít elő belőle. Bármilyen lefordított EXE, akár egy piaci termék, akár egy cég belső használatára szánt terméke tartalmazza a vírust és annak terjedéséhez minden rendelkezésre áll. Ha van a gépen Delphi.

Delphi6
Vesézzük ki egy kicsit, hogy is tud ténylegesen terjedni?

Valamelyik Delphi-vel foglalkozó szoftverfejlesztő cég (Magyarországon sok ilyen van) feltelepíti a konkurrens cég termékét, amely vírusos. Ezek után az ő termékei is vírusosak lesznek. Ilyen pofon egyszerű?

Mikor nem tud terjedni a vírus?

A fenti példa azonban túl speciális. Cégen belül általában a vírus terjedése meg kell, hogy álljon a fejlesztői gépeken, sőt azok között sem tud könnyen terjedni. Általában a fejlesztett programokat forrásfájlokból fordítja le egy fejlesztő. Így az EXE-k nem cserélődnek fejlesztők között. A cég többi munkatársa, akik EXE-ket kap (telepítő készlet, tesztelés, értékesítés, terméktámogatás) pedig általában nem birtokol Delphi-t a gépén.

Ahogy mi gondoljuk…

A korábban írtak szerint a terjedés egyik módja a kis szoftverfejelsztő cégek, akik egymás konkurrens termékeit a fejlesztőkkel próbáltatják ki, táptalajd adva a vírusnak. A másik terjedési mód, ha a Delphi-t gyártó cég teszi közzé a fejlesztőeszköz egy vírusos példányát. A legvalószínübb azonban, hogy valamilyen “Harmadik gyártó (3rd party)” eszközének telepítése során kerül rá a fejlesztői gépre a vírusos tool. De a terjedésnek itt is meg kellene szakadnia. Mégsem így történik.

veszelyesvirus
Néhány technikai adat, félelemkeltés helyett

Szükséges Delphi verziók: D4, D5, D6 vagy D7. BDS vagy Delphi for .NET nem alkalmas erre.

Csak koncepció: A vírus kárt nem okoz, a terjedés módszerének igazolására készült.

Magyarországon csak egy: Hazákban állítólag csak egy helyen jelent meg, és mivel terjedése lassú, nem várható nagy fertőzés.

Víruskeresők már ismerik: Pár napja a víruskeresők már felismerik a kártékony kódot. Mindezt abban a pillanatban, amikor a fejlesztő az EXE-t előállítja. Pontosabban amikor nem állítja elő, mert a víruskereső karanténba zárja azt.

Microsoft .NET: A .NET-re a vírus veszélytelen, a közös kódrészletek mind az operációs rendszer részei (illetve a futtatókörnyezet részei), ilyen jellegű kódelhelyezésre nincs lehetőség.

Cégünk termékei a fenti jellemzők miatt nem tartalmazhatják a vírust