Bejegyzés

Firebird Collation hiba megoldása (UNICODE_CI) lépésről lépésre

Több ügyfelünk jelezte, hogy a Debian alapú Linux disztribúciók esetén szükség lenne a konkrét megoldási lépésekre. Kollégáink elvégezték a tesztet. Az alábbi módon egy debian-6.0.6-i386-netinst.iso (200MB)-ból telepített, csak alapcsomagokkal rendelkező x86-os számítógépen működésre bírható a Firebird 2.5:

 1. /etc/init.d/firebird stop
 2. Firebird 2.5 source beszerzése és kicsomagolása (későbbiekben source)
 3. apt-get install libncurses5-dev
 4. apt-get install g++
 5. cd source/extern/icu/source
 6. ./configure
 7. make
 8. make install
 9. cd source
 10. ./configure –enable-superserver
 11. make
 12. make install (abban ENTER-rel a szolgáltatás indítása)

A make install intelligensen a régi helyére “teszi” az új bináris állományt, azaz /etc/init.d/firebird restart az általunk fordított verziót kezeli.

Firebird Collation hiba megoldása (UNICODE_CI)

Egyre több ügyfelünk telepíti a Symbol Ügyvitelt Linux kiszolgálóra és sokan a bulváros OpenSUSE helyett valami “rendeset” választanak, például Gentoo-t vagy Debian-t (vagy ubuntu-t, ami szintén egy Debian). A Linuxok érzékenyek a csomagokra, Debian és barátai végképp.

Általában a libICU (nemzetközi kódkiosztásért felelős csomag) szokott a probléma lenni, amit egy rendszergazda meg tud oldani, de hogyan is? A hiba akkor jelentkezik, amikor a CREATE TABLE lefut(na), a szöveges mezőknél UNICODE_CI collation-t megadva. A Debian nem ismeri az UNICODE_CI-t a hibaüzenet szerint.

6115_debian_splash

Megoldás A

fbintl.conf fájlban a libicu bejegyzéshez hozzá kell írni a gépre telepített libicu verziószámot. Ez “manapság” 49 körül járhat.

Megoldás B

firebird csomagot scratch-ből kell fordítani és a Linux ./configure futtatásakor meg kell adni a –with-system-icu kapcsolót.