Tag Archive for: bekötött számlázó program

Az adóhatósági adatszolgáltatás kérdései

Jön az év vége, pár hónap és bevezetésre kerül a NAV új csodafegyvere a szervhez bekötött számlázó program. Ez a valóságban nem ilyen szigorú, mert „csak” arról van szó (egyelőre), hogy külön kérésre, a számlák hagyományos listájától eltérő helyen le lehessen kérdezni egy számla intervallumot olyan XML formában, hogy a NAV-os revizorok ezt fel tudják dolgozni a helyszíntől távol. Tipikusan a NAV központokban.

 

A jogszabály már az év első felében megszületett, nemrégiben, szeptember környékén pedig napvilágot látott az első XML formátum, amelyet sok cég (köztük mi is) beépítettünk a szoftverünkbe. A NAV formátuma jelen állapotában túl száraz, túl pragmatikus. A címadatok olyan szinten vannak mezőkre bontva, hogy nincs olyan ügyviteli rendszer, amely így tárolná az adatokat: település, kerület, közterület, közterület jellege, házszám, épület, lépcsőház, szint, ajtó.

Adóellenőrzés

Cégünk az EKÁER rendszer fejlesztésekor is sokat tanult abból, hogy a hirtelen fejlesztések, a rövid reakcióidő nem feltétel. Egy még kiforró félben lévő rendszer bevezetése is várhatóan 1-3 hónapot csúszni fog, a gyakorlat pedig számos ponton fog változásokat hozni.

 

A jelenlegi jogszabályi ismereteink szerint a rendszerünk megfelel a január 1-én életbe lévő „Adóhatósági adatszolgáltatás” elvárásainak. A változásokat pár napon belül le fogjuk követni.