Tag Archive for: backup

Stratégiai biztonsági mentés

Felhő szolgáltatásunkat sok ügyfelünk használja. Többen átlépték (cégünk is) az 1Gb-os lélektani határt, de van olyan ügyfelünk akinek az adatbázis mérete épp a mai napon érte el a 3 milliárd bájtot. A biztonsági mentések tárterület és időzítés szempontjából is túllépték azt a szintet, hogy ad-hoc módon, valamikor (jelenleg este 20:00-kor), valahova készüljenek el.

backup

 

Komoly tervezés előzte meg a hétvégi átállást, amikortól is a mentések már tervezetten, cégenként, cégcsoportonként külön-külön ütemezve készülnek el. A geo-lokációs elhatárolás elvét is figyelembe véve – Magyarországon ez más megyét jelent, nagyobb szerverek esetén országhatárokon átnyúló mentés – az adatok utaztatásának idejével is számolni kell. Több esetben a sávszélesség ingadozása +10-20%-nyi időtöbbletet is eredményez, ezt is bele kell kalkulálni.

Összességében szeretnénk elérni, hogy a munkaidő átlagos vége (látjuk, hogy ki mikor fejezi be) után mihamarabb el tudjuk kezdeni a mentést és a kora reggeli órákra be is tudjuk fejezni. Minden reggel 8:00-kor egy 100%-is terhelhető rendszernek kell munkába állnia!

A fejlesztő gépek teljesítménye – néha ez is véges

A szoftverfejlesztő cégek kell, hogy erősebb számítógépekkel fejlesszenek, mint a felhasználói számítógépek, de nem csak a GHz-ek számítanak. Egy kis betekintés, hogy min dolgoznak kollégáink.

Dell notebook-ok: A fejlesztők számítógépei mind notebook-ok, ebből is természetesen minőségi gépet kell választanunk, a leállás sokkal nagyobb hátrány, mint pár tízezer Ft. Ezért is választottuk a DELL számítógépeket. 2.4GHz, Core2Duo. Windows Vista.

17”-es display, 1440×900-as felbontás: sokmindennek ki kell férnie az asztalra. De nem lehet sokkal nagyobb, mint a felhasználók (kijelzőjének) felbontása, mert a kollégák hirtelen túl nagy ablakokat hoznának létre.

2-3GB memória: A hordozható számítógépek hátránya, hogy hordozzák őket. Emiatt nem mindenki az irodában tölti a munkaidejét. Ezért a teljes infrastruktúra kis méretű változata rendelkezésre kell, hogy álljon a számítógépeken. Adatbázis szerver, fejlesztőeszköz, Symbol Ügyvitel alkalmazás. Ez mind egy gépen is kell, hogy fusson. Ezért kell minimum 2GB.

Központi fejlesztői szerver: Master adatbázisunk, amely a fejlesztés magja ezen a számítógépen helyezkedik el. Ehhez csatlakoznak a kollégák, a forráskódok is ezen kerülnek tárolásra.

Adatmentés: Folyamatos adatmentés, amelynek részei: adatbázisok, forráskódok, grafikai fejlesztések (portál, wordpress, stb.) munkafájljai.

Céges adatok: Természetesen mi is a Symbol Ügyvitelt használjuk. Ehhez egy külön szervert állítottunk be, amely LINUX és fájlszerverként is szolgál. Ez egy jó tesztkörnyezet is.

VMware: Tesztelést végző kollégáink külön erre a célra lecsupaszított virtuális számítógépeken tesztelik programjainkat. Két fontos szempont van, amit mindig ellenőrízni kell:

  1. Üres operációs rendszer. Frissen telepített operációs rendszereken is futnia kell a programnak, nem elég ha fel tudunk mutatni egy számítógépet, amin elindul. Hiszen az ügyfélnek általában nem fejlesztői számítógépe van.
  2. Változatos operációs rendszerek.WindowsXP, Windows Vista, Windows7. Ez utóbbi kettőből x86 és x64-es változat, magyar, angol és német nyelvi beállítás. Ez is egy komoly és fontos feladat.

Néha még így is elfogy a memória… A Microsoft-os fejlesztőkörnyezetünk átlag heti egy alkalommal memória “elfogyásra” panaszkodik. Ilyenkor újra kell indítani. No, ez belefér. Jó munkát!