Tag Archive for: APEH

APEH nyomtatványok – Valaki ezeket is megtervezte…

Már eddig is sokat hallottunk róla, hogy az ABEV nevű program itt-ott botladozik. Főleg akkor, amikor SZJA bevallás van és az átlag polgár (aki alap informatikai ismeretekkel rendelkezik) nem találja felhasználóbarátnak. Informatikus szemmel furcsa, hogy ott az a Console ablak, amiben a JAVA JRM ír ki nekem információkat. Felhasználói szemmel még furcsább, hogy egy kitöltött mező értékébe nem tudok belemódosítani, csak az egész törlésével.

A biztosítékot az csapta ki, hogy az ESZIG nyomtatvány mezőnevei az IMP/XML fájlban ugyanolyan véletlenszerűen vannak, mintha egy jó véletlenszám generátort készítenének az adóhatóságnál. (Bocs, helyesen NAV). Néha láttunk benne szabályszerűséget, de a végén nem sikerült semmilyen elvet ráhúzni. Maradt a kódtáblázat, azaz sor+oszlop-hoz hozzárendeltünk egy számot, ami az azonosítója lett a mezőnek.

Kérdésem az, hogy milyen szabályok alapján határozták meg a mezők azonosítóját. Esetleg több lépcsős módosítás során álltak elő a számok? A lényeg, hogy egyelőre sikerül megvalósítanunk a dolgot, de egy publikus API ennél okosabb/logikusabb is lehetne…