Üzemeltetés és karbantartás

Rendszergazdák és felhasználók számára egyaránt könnyű kezelhetőséget biztosít

Telepítés

A szoftver telepítése rendszergazdák és felhasználók számára is könnyen elvégezhető folyamat. Töltse le a DEMO verziót és indítsa el a telepítőt. A telepítő automatikusan felismeri, hogy 32 vagy 64 bites operációs rendszeren fut és a megfelelő programváltozatot telepíti (vagy tölti le) a számítógépre. A szükséges kiegészítőket (.NET 4.8 futattókörnyezet, FirebirdSQL adatbáziskezelő) automatikusan telepíti és beállítja, így ezzel sem kell a telepítést végző felhasználónak bajlódnia.

A maximum 20 másodperces telepítési folyamat végén egy parancsikon jelenik meg az asztalon, amelyre kattintva a program elindul. Első indulásnál létrehozza az üres (alapadatokkal feltöltött) adatbázist, majd a cégadatokat kéri. A cégadatok megadása után egy gyorsbeállító képernyőn a legfontosabb beállításokat (pénznemek, raktárak) megadva a program azonnal használatra kész.

A telepítő automatikusan felismeri, hogy 32 vagy 64 bites operációs rendszeren fut és a megfelelő programváltozatot telepíti (vagy tölti le) a számítógépre.

Frissítés

Négy-hat hetente jelenik meg új főverzió a Symbol Ügyvitel dobozos változataihoz. A főverzió frissítés 70%-ban újdonságokat, 30%-ban pedig módosításokat, javításokat tartalmaz. A főverziók minden esetben az adatbázis formátumát is megváltoztatják, emiatt minden számítógépen ki kell lépni az alkalmazásból annak telepítéséhez.

Az adatbázis frissítés első lépése a biztonsági mentés készítés, amelynek segítségével biztonságban tudhatja adatait. Érdemes mentést készíteni a frissítés előtt!

A telepítés után az első elinduló alkalmazás frissíteni fogja az adatbázist, amely 2-10 percet vesz igénybe. A frissítés alatt egy másik számítógépen történő program indítás felismeri a folyamatban lévő frissítést és jelzi a felhasználónak. Ha minden számítógépen elvégeztük a frissítést, akkor újra használható a rendszer, benne minden korábbi adattal.

A főverzió frissítés 70%-ban újdonságokat, 30%-ban pedig módosításokat, javításokat tartalmaz.

Biztonsági mentés

Az ügyviteli adatokról készített biztonsági mentés elengedhetetlenül fontos egy cég számára. A Symbol Ügyvitel több módot is kínál a biztonsági mentés létrehozására.

  1. Az Eszközök/Gyors biztonsági mentés menüpont használatával az arra jogosultsággal rendelkező felhasználó készíthet mentést. Erre adott időközönként a főablakon megjelenő üzenet is figyelmeztet.
  2. Parancssori eszközökkel cége rendszergazdája készíthet működést közben is mentést (akár 1-2 óránként is). Ehhez az gbak parancssori eszközre van szüksége, a tevékenységet pedig cron/at paranccsal időzítheti.

A biztonsági mentést tartalmazó ZIP állomány a program segítségével vagy parancssori módszerekkel is felhasználható.

Parancssori eszközökkel cége rendszergazdája készíthet működést közben is mentést (akár 1-2 óránként is). Ehhez az gbak parancssori eszközre van szüksége.

A Firebird 2.1 és 2.5 változataival is együttműködik a Symbol Ügyvitel.

Adatbázis szerver

A Symbol Ügyvitel a FirebirdSQL adatbázis kiszolgálót használ, amely felépítéséből és nyelvéből adódóan alkalmas ügyviteli rendszerek adatainak tárolására. A Firebird 2.1 és 2.5 változataival is együttműködik a Symbol Ügyvitel.

Alapértelmezett felhasználónévvel és jelszóval kerül telepítésre, megfelelő ismeretek birtokában ez a telepítőben megváltoztatható. Az alapértelmezett 3050-es port (amelyet speciális tűzfalon ki kell nyitni és amelyet Windows-os tűzfalon a telepítő kinyit) szolgál a kommunikációra, fájlszintű hozzáférésre, fájl megosztásra nincs szükség.

A FirebirdSQL telepíthető 32 és 64 bites számítógépre, amelyen Windows vagy Linux/LinuxSE operációs rendszer található.

A 3050-es portot kell a szerveren kinyitni és egy fix IP címet beállítani. Ezután bárhonnan csatlakozhatunk a Symbol Ügyvitel céges adatbázishoz.

Internetes használat

A Symbol Ügyvitelt elsődlegesen helyi hálózaton történő működtetésre terveztük, de alkalmas távoli elérésre is. Ennek egyik módja a nyílt Internetes kommunikáció. Ehhez mindössze a 3050-es portot kell a szerveren kinyitni és egy fix IP címet beállítani. Ezután bárhonnan csatlakozhatunk a Symbol Ügyvitel céges adatbázishoz.

A nyílt Interneten keresztül megvalósított Symbol Ügyvitel hozzáférés az adatokat titkosítás nélkül küldi a hálózaton.

Ilyen esetben egy külön (VPN) megvalósított csatornán a számítógép úgy érzékeli, mintha a belső hálózat része lenne.

Használat VPN-en keresztül

A Symbol Ügyvitel tökéletesen alkalmas a tömörítést és titkosítást egyaránt elvégző VPN (Virtual Private Network) kapcsolaton keresztüli működésre. Ilyen esetben egy külön (VPN) megvalósított csatornán a számítógép úgy érzékeli, mintha a belső hálózat része lenne. Egy „irodai” IP címmel kapcsolódik a Symbol Ügyvitel adatbázisához, amelyet így nem kell a nyilvános Internet-en közzétenni.

Ilyen esetben egy külön (VPN) megvalósított csatornán a számítógép úgy érzékeli, mintha a belső hálózat része lenne.

Használat távoli asztalon (Remote Desktop)

Egy önálló, közel két hónapos fejlesztésnek köszönhetően a Symbol Ügyvitel programok alaprendszerét alkalmassá tettük távoli asztalon való használatra. A memória-fogyasztás optimalizálásával, az ablakkezelő rendszer RDP-hez igazításával teljes mértékben megoldott lett a Symbol Ügyvitel távoli asztalon történő üzemeltetése.

Az alapértelmezett ajánlás szerint 768Mb memóriát kell csatlakozott felhasználónként a szerverben fenntartani. Egy Windows 2008/2012 szerver alap memóriáját és 16 egyidejű felhasználót figyelembe véve 14-16GB memória elegendő a távoli asztalos környezethez, még akkor is, ha a Firebird kiszolgálót is ugyanazon a szerveren helyezzük el.

Távoli asztal segítségével bármilyen kis teljesítményű (lightweight), ablakos operációs rendszerrel (Mac OS X, Linux desktop, Android) csatlakozhatunk a központi szerverhez, így a Symbol Ügyvitel működtetése operációs rendszertől független lesz.