2021. EU ÁFA kulcs változások

Tájékoztatjuk kedves Ügyfeleinket, hogy a NAV az online számla beküldés során megváltoztatta a közösségi értékesítés során alkalmazható ÁFA kulcsokat. Emiatt minden esetben a már meglévő ÁFA kulcsok változtatása szükséges!

A NAV által megkövetelt új áfa kulcsok automatikusan rögzíthetőek az Symbol Ügyviteli Rendszerben, az alábbiak szerint:

1. Nyissa meg a Beállítások / Törzsadatok / ÁFA kulcsok menüpontot.

2. Az ÁFA kulcsok aktualizálása gomb megnyomásával létrehozhatja a szükséges és még nem létező, jogszabály szerinti ÁFA kulcsokat.

A termékek adatai között is szükséges elvégezni a közösségi értékesítés során alkalmazandó ÁFA kulcsok beállítását.  Mivel korábban egy közösségi ÁFA kulcsot használtunk, de most több kulcs került bevezetésre a NAV által, ezért Önnek választania kell. A helyes kulcs meghatározásában az Ön könyvelője vagy a NAV ügyfélszolgálata tud tájékoztatást adni. A Symbol Tech Ügyfélszolgálata ilyen információt nem tud adni ügyfelei részére.

3. A termék adatlapon bevezetésre került egy új mező (EU ÁFA) melyben a több közösségi ÁFA kulcs közül tud választani.

4. Ez a műveletet végrehajtja egyesével termékenként, vagy csoportos műveletként, több termékre vonatkozóan egyszerre is.

Teendő elutasított számlák esetén

Amennyiben a NAV online rendszere visszautasította a már elküldött számláját hibakódját közösségi „ELUTASÍTVA/HIBA A Számlában megadott ÁFA kulcs vagy ÁFA érték nem engedélyezett” üzenettel akkor…

5. Frissítse a Symbol Ügyviteli Rendszerét a legújabb verzióra a Súgó menüpont / Programfrissítés keresése menüpont használatával!

6. …majd az Eszközök / Online számlák menüpontban…

7. … a listában az adott Elutasított számlán jobb klikkel a menüből Kapcsolódó XML bizonylat menüt választva, az XML adatokat kérjük Ügyfélszolgálatunk részére elküldeni, akik segíteni fognak ennek kijavításában.

Figyelem, határidő!

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét a hibás áfa kódok miatt visszautasított hibák javításában Ügyfélszolgálatunk 2021.02.22-ig tud díjmenetesen javítást biztosítani. Ezt az időszakot követően a szolgáltatásunk díjköteles lesz.