Windows 8 bumm (nem)sokára

A Microsoft már hónapokkal ezelőtt elkezdte csepegtetni a Windows 8 újdonságait, mára már tisztán látjuk, hogy mi és hogyan fog megvalósulni. Emiatt itt volt az ideje egy átfogó Windows 8 tesztnek.

Szokásos teszt számítógépeinken, amelyek több paraméter szerint szándékosan le vannak lassítva (hálózat, vírusírtó, HDD átviteli sebesség) egy Windows 8 Enterprise fejlesztői teszt változatot futtattunk és megnéztük, hogy viselkedik a Symbol Ügyvitel Windows 8 környezetben.

.NET telepítése

A .NET telepítése kicsit átalakult, az operációs rendszer automatikusan észreveszi (végre!) ha a program futtatásához .NET keretrendszer szükséges, ezzel a jövőbeni telepítőkészleteink 20MB-tal tudnak kisebbek lenni, illetve az x64-es .NET 2.0-t nem kell a Symbol Tech szervereiről letölteniük.

Nem is tudnánk telepíteni a .NET 2.0-t! A Windows 8 operációs rendszer nem engedi telepíteni a hagyományos készletet, helyette a saját (Microsoft?) tárhelyéről tölti le a 3.5-öt, amely tartalmazza a 2.0-t is. Egyébként is régóta tervünk, hogy ne kelljen nekünk telepíteni a .NET-et…

 

Felhasználói felület, ergomómia

Eddig is Microsoft technológiát használtunk (értsd: nem Delphi és Clipper), emiatt a szoftvereink a Windows különböző változatain megfelelően jelentek meg. Ez Windows 8 alatt sincs másképp. Félig áttetsző ablakaink igazodva a Windows 8 stílusához, a kiválasztott (Windows 8 alatt felhasználó név mellé felhasználói színt is kell választani) színnel jelennek meg. A szalagok (ribbon) is probléma mentesen működnek.

 

És a fürdőszobában, a csempén?

A Windows 8 újítása, a csempés felhasználói felület ikonjai között megjelenik a Symbol Tech mindkét ikonja (program parancsikon és az eltávolító ikon), azokat a kezdőképernyőre lehet mozgatni/másolni. A program indítása pedig automatikusan átváltja az operációs rendszert a hagyományos Desktop környezetbe. És ott futtatja azt.Windows 8 integráció?

Hiszem, hogy a Windows 8 csempe felülete 2014-ig nem fog vírus szerűen elterjedni hazánkban, már csak azon rendszergazdai félelem miatt is, hogy az összes felhasználót újra ECDL tanfolyamra kell küldeni. Ezen hitre alapozva a csempe megjelenésre cégünk idén még nem koncentrál. Jövő évi terveink között szerepel csak, hogy a csempe felületen alap információkat meg tudjunk jeleníteni.