Végre egy algoritmikus feladat – gyári szám intervallum

Cégek ügyvitele nem izgalmas dolog. Az ügyviteli szoftverfejlesztés egy kicsit unalmas. Az ezzel kapcsolatos szoftverfejlesztési feladatok sem azoknak valók, akik egyetemen tanult algoritmusokkal akarnak foglalkozni. A pénz beszél…

De ma végre jött (na jó, azért minden hónapban van egy-egy) egy igazi ritmikus sportgimnasztika algoritmikus programozási feladat:

“Bizonylatokon a gyári számok, amennyiben azok egymás utániak, legyenek intervallumokká összefogva.”

switch_serial

Mit jelent ez a gyakorlatban? Vegyünk egy példát, az alábbi gyári számokkal: 1,7,4,6,9,8,2. A specifikáció szerint az alábbit kell kapnunk: 1-2,4,6-9. Vagy ezt: 1,2,4,6,9. Azaz a feladat belülről úgy néz ki, hogy sorba rendezés után a kihagyásmentes részeket szerepeltessük egyben, kötőjellel megadva az első és utolsó értéket, ha a (rész)sorozat hossza legalább három. Ezzel így még nem is lenne probléma, esti TV nézés közben majd jön a megoldás.

De mi van akkor, ha a gyári számok nem csak számok, hanem: ABC-X123, ABC-X124, ABC-X126, ABCX-126? Ilyenkor az “illeszkedési”/”egymás után jön” mintavételt jobban körül kell járni. Úgy néz ki, hogy három esti TV nézés is rá fog menni. De izgalmas!