Vámtarifaszám kereső 2023

Hogy működik a VTSZ kereső?

A vámtarifaszám keresőbe, írja be a konkrét VTSZ számot, amire keresni kíván vagy gépelje be azt a kifejezést, aminek a vámtarifaszámát keresi. A vámtarifaszám kereső VTSZ számok megadása esetén pontos találatot fog adni, míg ha kifejezésre keres, úgy a legrelevánsabb találatokat fogja mutatni. Vámtarifaszám keresőnk, minden keresés alkalmával a következő fontos információkat is megjeleníti:
- VTSZ magyar megnevezése
- VTSZ angol megnevezése
- mértékegység
- EKÁER információk (biztosíték köteles-e, FELIR kötelezettség)
- Áruosztály
- Árucsoport


Tudta-e, hogy a VTSZ számok...?

1) Minden Vámtarifaszám (VTSZ) 10 számjegyből áll

2) Vámtarifaszám (VTSZ) első 5 számjegyének magyarázata: az áruosztályokat rögzíti

3) Vámtarifaszám (VTSZ) 6. számjegyének magyarázata: ÁFA (5%, 15%, 20%) besorolás

4) Vámtarifaszám (VTSZ) 7. számjegyének magyarázata: fogyasztási adó (pl. luxustermékeknél, szőrmebunda stb.)

5) Vámtarifaszám (VTSZ) első 8. számjegyének magyarázata: jövedéki adó (dohányáru, szeszek, üzemanyag)

6) Vámtarifaszám (VTSZ) első 9. számjegyének magyarázata környezetvédelmi termékdíj (pl. műanyag flakonok, amik szennyezik a környezetet)

7) Vámtarifaszám (VTSZ) első 9. 10. számjegyének magyarázata: alszámos megjegyzés, a pénzügyőrökre vonatkozik

8) A vámtarifa tartalmazza az áruk vámtarifaszámát, a hozzá tartozó áru megnevezését és a vámtételeket. A vámtarifa a vámösszeg megállapításának eszközéül szolgál.

9) 1997. január 1-től érvényes Kereskedelmi Vámtarifa 24 áruosztályba sorolja a termékeket.

10) Azt a vámtarifaszámot, amely az árut legpontosabban határozza meg, előnyben kell részesíteni azokkal a vámtarifaszámokkal szemben, amelyek általánosabb meghatározást tartalmaznak

11) Az áruosztályozás: a tarifális szabályok fejlesztésének célja majd minden esetben az áruosztályozás hatékonyabbá tétele.

12) Az áruosztályozás olyan tevékenység, melynek keretében, betartva a vámjogra és vámtarifára vonatkozó rendelkezéseket, megállapításra kerül a vámáru helyes vámtarifaszáma.

13) A vámtarifában négy fajta megjegyzés található, melyek szerepe, funkciója azonos, alkalmazási területükben azonban eltérnek egymástól. A megjegyzések általában az alábbi szerepet töltik be az áruosztályozásnál: áruosztályok, árucsoportok előtti, alszámos megjegyzések, kiegészítő megjegyzések

14) A vám az államok által kivetett adószerű kötelezettség a vámhatárukat átlépő árukra. Célja egyrészt az állam bevételeinek növelése és az ország gazdaságának szabályozása: az adott ország piacán forgalomban lévő áruk szerkezetének és árának befolyásolása, leggyakrabban a hazai termékek, vagyis a hazai termelők védelme.

15) A dobozokat, tokokat és hasonló tartókat az áruval együtt az áru vámtarifaszáma alá kell sorolni, ha megfelelnek az alábbi kritériumoknak: az áru tartására speciálisan kialakították, tartós használatra alkalmas, az áruval együtt hozzák be, akár külön csomagolva is, rendszerint az áruval együtt adják el.