Vajon az ok/mégse koncepciót a lusta programozók találták ki?

Belső üzenőfalunkon jelent meg az alábbi elmélkedés:

Vajon az ok/mégse koncepciót a lusta programozók találták ki?
Mert miről is szól ez a dolog?! Az ember kitölt egy űrlapot, ami mondjuk az alkalmazottak adatait tartalmazza. Miután ezt kitöltöttük bezárjuk az űrlapot (Mentés/Ok gomb). Na most ha meg akarjuk nézni az adatlapot, akkor megnyitjuk a listából egy kivetítő ablakon, amit módosítani nem lehet. Bezárni a jól ismert X gombbal lehet. Ha módosítani szeretnénk, akkor megnyitjuk szerkesztésre. Majd bezárjuk a módosított űrlapot (Mentés/Ok gomb).

Tehát, ha új alkalmazottat veszünk fel és nincs Mentés vagy Ok gomb, akkor bezáráskor csak is akkor mentjük el, ha ki lett valami töltve. (Így nem kell Ok vagy Mentés gomb) Ha megnézésre nyitjuk meg, akkor kivetítő ablak. (csak x gombunk van úgyis) Ha módosítani szeretnénk, akkor megnyitjuk szerkesztésre az űrlapot és bezáráskor csak akkor mentjük el, ha változott. (Így sem kell Mentés vagy Ok gomb)

Viszont van egy hatalmas probléma, amit ezzel a módszerrel nem lehet kivédeni: az emberi tényező! Mert az ember egy olyan fajta, aki tévedni szokott. Ezért, megnyithat és beleszerkeszthet egy másik alkalmazott adatlapjába és csak módosítás közben jön rá -> Mégse gomb. Vagy rosszabb esetben kitöröl egy olyan mezőt, amit nem kellett volna, és nem emlékszik mi volt benne -> Mégse gomb, majd újra megnyit.

És mi volt ennek a gondolat mentenek a kiindulópontja? A Safari nevű böngésző beállítások “űrlapja”:

safarisettings

A kérdéssel és a koncepció elgondolásával jövőben projektjeinkben foglalkozni fogunk.