Ékezetes e-mail címek

Már régóta (2004-2005) lehet ékezetes domain neveket regisztrálni, de ennek sokak szerint csak marketing és SEO értéke van. A cégnek biztosan van egy “rendes” domainje, amelyeken a weboldal és a levelező szolgáltatás üzemel és mellette van egy kereső-barát domain ékezettel. Azzal még nem találkoztunk, hogy valakinek ékezetes email címe legyen. Nemrég befutott ez az igény is…

A hosszú ékezetekkel van a legnagyobb baj

Körülnéztünk a meglévő megvalósítások között (Gmail, Outlook, böngészők) és azt tapasztaltuk, hogy az ékezetes domain neveket mindegyik kezeli, azaz küldéskor a rendszer átalakítja a domain-t, ez alapján megtalálja a megfelelő szervert és oda a leveleket elküldi. A teljes folyamat során sehol sem látszik az ékezetes domainek kódolása. Ez remek hír volt.

 

De mi ez a kódolás?

UTF8/Unicode helyett valaki megálmodta, hogy a “@levelező.cégemékezetrevált.hu” domain-t a levelezőszerverek és webkiszolgálók az alábbi formában azonosítják:

@xn--levelez-8mb.xn--cgemkezetrevlt-6gb0jd.hu

Azaz szavanként kell kódolni és “xn--“-lel jelölni, ha ékezetet tartalmaz.

 

Mi a helyzet a @ előtti adatokkal?

Ezen lepődtünk meg a legjobban, mert a példa@symboltech.hu e-mail címet nem tudtuk megcímezni semmilyen eszközzel. A @ előtti részben nem szerepelhet ékezet? Pedig létre tudunk hozni ilyen felhasználót. A specifikációban nem találtunk erre vonatkozó leírást, talán nem is a domain felügyelet dolga a @ előtti részről dönteni. De erre is kell valami megoldás!

 

Eredmény

Rászántuk az időt, kerestünk egy ékezetes domain nevet a tarsolyunkban (nem árulom el melyik az, mert nemsokára új termékkel jelenünk meg a piacon) és elkezdtük megvizsgálni, majd megoldani a problémát helyzetet.

Sikeres eredmény született, kollégáink megoldották, hogy közvetlen SMTP illetve Symbol Comm Center-rel történő levél küldés esetén is hibátlanul átküldésre kerülnek az e-mail üzenetek, azt a fogadó oldal levelező programja is helyesen jeleníti meg. Programunk új verziójában (v1.90) az ékezetes levél küldés is működőképes lesz, még akkor is, ha a @ előtt van benne ékezet. Köszönjük LAB!