Tag Archive for: mennyiségi egységek

Mennyiségi egység átváltás – hány helyen kell hozzányúlni?

Cégünk belekezdett a mennyiségi egység átváltásba. Korábban Axapta és Navision termékeket fejlesztő kollégák jelezték, hogy ezzel valóban nagyvállalativá válna a rendszer. Nem miattuk, de belekezdtünk ebbe a fejlesztésbe.

Alapvetés

Napokig gondolkoztunk rajta, hogy mit lehet vajon beállítani? Jöttek a jobbnál-jobb ötletek. Több mennyiségi egységet, ezek váltószámait, a bizonylaton való megjelenésüket. Majd pár nap múlva befutottak a kedvenc mondataim: “az jutott eszembe…“, már rosszul kezdődik.

A tervezett kiépítésben, amelyet a megrendelőink (de jó lenne, ha csak egy cégnek dolgoznánk! jó lenne?) elfogadnak, mennyiségi egységenként (kiszerelésenként) lehet megadni a tizedesek számát. A saroklécet lehet értékesíteni méterben, ilyenkor 1.45m eladható. Lehet értékesíteni szálban, ilyenkor 1.5 szál nem értékesíthető.

És eltérő ára lehet a szálnak és a méternek? A méter ár 1000Ft, a szál, amely 2.7m, 2400Ft most akciósan. “Ugye nem azt akarod mondani, hogy az akciók is különbözőek a mértékegységtől függően?” De, azt akarom mondani…

Megvalósítás

Symbol Ügyvitel rendszerünk minden félévben átesik egy olyan mértékű módosításon, amiből szeretnénk, ha a dobozos ügyfeleink nem vennének észre semmit. Ez is egy ilyen lesz. Sarkából kell kifordítanunk az árkezelést, a bizonylatok kinézetét, az akciókat, szerződéseket. Sőt még a vonalkód kezelést is, hiszen a lecsippantott vonalkód lehet egy szál vagy egy méteres darab is.

Egyelőre még szakmai homlokráncolás történik. Az üzleti oldal igényeit megpróbáljuk a lehető legkisebb kockázatú fejlesztési feladatokra bontani. A megrendelői igények csak minimálisan tudnak ehhez alkalmazkodni. Nekünk kell alkalmazkodni!

 

A számítógépes problémákról…

A régi mondás szerint: “A számítógéppel olyan problémák oldhatóak meg, amelyek számítógépek nélkül nem is léteznének.” Ez jutott nekem is eszembe akkor, amikor körbenéztünk, hogy mások hogy csinálják. Sejtettük, hogy sehogy, de hogy ennyire sehogy…

1. Vannak “rendszerek”, ahol a bizonylaton megjelenő mennyiségi egység állítható. De nincs mögötte készletkezelés. Hoppá, úgy könnyű!

2. Vannak rendszerek, ahol az értékesítés előtt az egyik mennyiségi egység alapján gyártani kell. 10m lécből gyártok egy másik terméket, amely 2 szál mennyiségben rendelkezésre áll és eladható.

Nos, a sokféle problémát megoldó rendszerünkben valóban komplex feladat a mennyiségi egység átváltását megvalósítani. Ezt a “problémát” magunknak okoztuk. De ennél nagyobb falattal is megbirkóztunk, most is sikerülni fog. Tervezetten 145 emberóra ráfordításon belül megpróbáljuk megoldani a feladatot, addig türelmüket kérjük!