Adatbázisunk felhasználása web-es célokra

A Symbol Ügyvitel adatbázisa egy sokat próbált, ingyenesen diszributálható, de fizetős változattal is rendelkező Firebird 2.1 adatbázis motor. Ez egy SQL adatbázis motor, bár sokan azt gondolják, hogy csak a Microsoft-nak van SQL-je, pedig az alábbiak is SQL motorok: Firebird, PostgreSQL, Oracle, MySQL.

Felhasználható-e a Firebird web célokra?

Mivel a Firebird szervernek létezik Linux-os változata (ez is kompatibilis a termékünkkel), telepíthető olyan számítógépre, ahol egy web kiszolgáló (Apache 2.2) is telepítésre került. A két komponens PHP-n keresztük jól megérti egymást. A web-es adatokat lehet Firebird adatbázisban tárolni és onnan kiszolgálni, de nem célszerű.

Alkalmas-e a Symbol Ügyvitel adatbázisa web célokra?

Amennyiben WEB célok alatt olyan működési módot értünk, ami néhány felhasználó számára az összes adat irányába elérhetőséget biztosít, akkor a válasz IGEN. Példa lehet erre egy Ticketing rendszer, ahol cégének ügyfelei belépnek a web-es felületre, ahol azonosítják magukat, majd megnézhetik, hol tart a rendelésük vagy a kért javításuk. Ennek kiszolgálására rendszerünk alkalmas.

Természetesen UTF8/Unicode üzemmódban tároljuk a szöveges adatokat,
így web-es környezetben sem merülhetnek fel ékezet problémák.

Alkalmas-e a Symbol Ügyvitel adatbázis portál célokra?

Ha portál célokra használnák a Symbol Ügyvitel terméktörzsét, NEM javasoljuk a használatot. Egy portál egyetlen oldalának felépítése során sok (>10) lekérdezés fut le. Köztük termékképek, termékcsoportok, készletinformációk, stb. Ezek kiszolgálására nem elég a Firebird adatbázis kezelő. Nem erre találták ki. Pláne, ha 10-20 konkurens felhasználót feltételezünk az oldalon, akik eszeveszetten kattintgatnak egy termék után kutatva.

Az adatbázis állandó?

Külön ki kell térni arra, hogy a Symbol Ügyvitel adatbázisa NEM állandó. Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy adatbázisunk formátumát átalakítsuk. Általában bővíteni szoktuk a tárolandó adatok körét, ritkán használunk új mezőként valami olyat, amit kötelező kitölteni (NOT NULL), illetve kivételes esetben szüntetünk csak meg mezőket. A fentiek figyelembe vételével kicsi az esély, hogy egy jól megírt lekérdezés egy új verzióban ne fusson le, de elképzelhető.

Az adatbázis formátumáért külső felhasználási célból felelősséget nem tudunk vállalni,
még akkor sem ha adatbázisunk nyitott, a felhasználók adatait nem rejtjük el.

Akkor mi a megoldás?

Sok helyen (>50) jó megoldást jelent egy saját webáruház működtetése saját adatbázis motorral és ehhez egy illesztőfelület megvalósítása. Mikből lehet választani?

  • osCommerce
  • Joomla + VirtuaMart webáruház motor
  • Saját fejlesztés (PHP, Java, stb.)

Az illesztőfelületre nemsokára elkészül az általános megvalósításunk, aminek segítségével minden webfejlesztő saját webes megoldását (vagy valamilyen ingyenes megoldást) hozzáilleszthet a Symbol Ügyvitelhez. Ehhez cégünk közreműködésére nincs szükség. Szabadon letölthető WebSyX beépülőnk (nemsokára elérhető) szabadon tesztelhető, az általa küldött XML fájlok nyílt formában elérhetőek.

További információk: syx.symboltech.hu