A SyX-ekkel megint nyerők leszünk (Exchange Server)

A SyX beépülőkkel kapcsolatos fejlesztések nagy sikert aratnak. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert a dolgokat meg lehet velük csinálni. Nem tudunk (nem akarunk) kibúvókat keresni, hogy miért nem illeszkedik az alaprendszerbe. Mert nem is az alaprendszer része lesz egy-egy extra funkció. Ma ismét befutott egy kérés, amelyre megnyugtató választ tudtunk adni…

Ügyfél megkeresés futott be, miszerint a Symbol Ügyvitelben rögzített és kezelt emlékeztetők (partnerkapcsolatok) valamilyen módon megjelenjenek az Outlook-ban illetve az Exchange Server-ben. A megoldás kézenfekvő, bár új területekre is el kell merészkednünk.

 

Járt utat járatlanért

Pár perc alatt kiderült, hogy a Symbol Ügyvitel SyX beépülőinek azon képességét kell kihasználnunk, mely szerint külső adatlekérésre is tud válaszolni. Létre kell hozni egy WebMethod-ot, amely egy URL-t definiál (https://gepnev/metodus). Az URL pedig meghívható bármely már alkalmazás irányából. Jelen esetben ez az Outlook lesz. Az Outlook az adatlekérdezés hatására létrehoz egy új felhasználói naptárat és azt szinkronizálja is. Amint új bejegyzés kerül bele, megjelenik a Outlook-ban.

Már csak azt kell megoldani, hogy naptár adatokat tudjunk visszaadni. Erre van egy szabvány, aminek a neve iCal.

 

iPhone, iPad, iCal

Ez kivételesen nem Apple termék, ez egy sokkal régebb óta használt technológia (Apple-nek van ilyen terméke, de ez nem ez). Segítségével egy nagyon egyszerű formátumban naptárbejegyzéseket, emlékeztetőket, privát elfoglaltságokat lehet közzétenni szabványos formában. Annyira szabványos ez, hogy a “Your favourite iCal browser” kifejezés is él, azaz bárki szabadon választhat az iCal formátumot feldolgozni képes alkalmazások közül.

Sok tesztelés, de legalább az alap technológia kiforrott

Ha az értékesítő kollégák jól dolgoznak, akkor az ügyfelünk még elégedettebb lesz. Az árak, maga a konstrukció nem a fejlesztés dolga, erre rálátásunk sincs. De ha ezt megrendelik tőlünk, akkor sok munka lesz vele. Mivel ismeretlen területre tévedünk, sok tesztelésre lesz szükség. De a technológia adott, sok helyen bizonyított, ténylegesen csak az iCal-ra kell koncentrálnunk.

Munkára fel!